فهرست مطالب
Toggleتکلیف فرزند متولد شده در رابطه نامشروع
تکیف فرزند متولد شده در رابطه نامشروع طبق قانون به این صورت است که حضانت و نفقه او با پدر و مادر است، اما او از والدین خود ارث نمی برد.
رابطه نامشروع چیست؟
رابطه نامشروع یکی از عناوین مجرمانه در قوانین ایران است و در صورت اثبات آن برای مرتکب، مجازاتی تعیین خواهد شد. منظور از رابطه نامشروع، ارتباط بین زن و مرد نامحرمی است که خارج از حد مشخص شده ی قانونی و شرعی با یکدیگر رابطه برقرار کرده اند.
طبق ماده 637 قانون مجازات اسلامی، چنانچه زن و مردی که بین آنها رابطه زوجیت نباشد، مرتکب رابطه نامشروع یا اعمال منافی عفت غیر از زنا مانند بوسیدن یا در آغوش گرفتن شوند، مجرم هستند و در صورتی که جرم آنها اثبات شود به مجازات محکوم خواهند شد. مجازات رابطه نامشروع غیر زنا تا 99 ضربه شلاق است. رابطه نامشروع از جمله جرائم غیرقابل گذشت است و رضایت شاکی در پرونده رابطه نامشروع تاثیری در صدور رای و اجرای آن ندارد.
جرم رابطه نامشروع و ارتکاب عمل منافی عفت، از جرائم عمدی محسوب می شود و در وقوع این جرائم، قصد و عمد و وجود سوء نیت ضروری است.همچنین قانون گذار از جرائم منافی عفت تعریف دقیقی ذکر نکرده است و تنها برخی از مصادیق آن را بیان کرده است، از این رو تشخیص جرائم منافی عفت بر عهده قاضی خواهد بود.
در مورد اینکه جرم رابطه نامشروع سابقه کیفری دارد یا خیر باید گفت طبق ماده 25 قانون مجازات اسلامی، رابطه نامشروع جزو جرائمی است که سوء پیشینه و سابقه کیفری ندارد و چنانچه شخصی به جرم ارتکاب رابطه نامشروع محکوم شود در گواهی سوء پیشینه او هیچ گونه سوء سابقه کیفری درج نمی شود.
باتوجه به اهمیت اثبات عناوین مجرمانه مربوط به جرائم منافی عفت و همچنین سنگین بودن برخی مجازات جرائم منافی عفت مانند اعدام، تبعید و… می توانید از مشاوره رایگان و وکالت دعاوی رابطه نامشروع موسسه حقوقی دادآرمان بهره مند شوید.
انواع رابطه نامشروع
طبق قوانین کیفری ایران انواع رابطه نامشروع عبارتند از:
1- رابطه نامشروع غیر زنا: طبق ماده 637 قانون مجازات اسلامی، منظور از اعمال منافی عفت یا رابطه نامشروع غیر زنا هر گونه از روابط جنسی است که در نهایت به مواقعه (رابطه جنسی) بین زن و مرد منجر نشود، مانند تقبیل، مضاجعه و… در واقع اعمال منافی عفت غیر زنا باید به صورت مادی و فیزیکی باشند، بنابراین اشاراتی که از روی شهوت به دیگری ابراز شود، رابطه نامشروع تلقی نمی شود، چشمک زدن، نوشتن نامه عاشقانه، لبخند شهوانی و… از جمله اشاراتی هستند، که در این ماده جای ندارند، اما در صورتی که روابطی از قبیل مکالمه تلفنی (رابطه نامشروع تلفنی) و یا قدم زدن در خلوت به معاشقه بین زن و مرد نامحرم منجر شود، مشمول این ماده خواهد شد، مانند رابطه نامشروع در فضای مجازی از طریق پیام رسان های خارج مانند واتساپ، تلگرام و اینستاگرام، جرم فرستادن عکس برای نامحرم و…
2- زنا: زنا به نزدیکی بین زن و مرد بدون داشتن رابطه زوجیت گفته می شود؛ یعنی مرد و زن نامحرمی بدون آنکه عقد ازدواج دائم یا موقت بخوانند با هم از راه جلو یا پشت نزدیکی نمایند و دخول صورت بگیرد. انواع زنا عبارتند زنا با محارم، زنای به عنف، زنای محصنه، زنای محصن، زنای غیر محصن، زنای غیر محصنه.
در جرم زنا باید به این نکته توجه کرد که زنا یک نوع رابطه نامشروع است اما تفاوت هایی با هم دارند، نحوه اثبات زنا مهمترین تفاوت رابطه نامشروع با زنا است، چرا که مدارک و ادله اثبات جرم زنا به گونه ای است که اثبات آن را بسیار سخت و یا غیر ممکن می کند و نمی توان وقوع جرم زنا را به آسانی اثبات کرد.
3- لواط: به رابطه جنسی بین دو مرد که به دخول مقعدی منجر شود، لواط (همجنسگرایی مردان) گفته می شود.
4- مساحقه: به رابطه جنسی بین دو زن مساحقه (همجنسگرایی زنان) گفته می شود.
5- قوادی: طبق ماده ۲۴۲ قانون مجازات اسلامی قوادی به معنی به هم رساندن دو یا چند نفر برای زنا یا لواط است. همچنین اگر شخصی دو یا چند نفر را به قصد انجام روابط نامشروع دیگر مانند مساحقه و یا تفخیذ جمع نماید، این موضوع مصداق جرم قوادی نمی باشد.
6- قذف: به نسبت دادن زنا یا لواط به شخص دیگر قذف گفته می شود. طبق ماده 250 قانون مجازات اسلامی، مجازات قذف (مجازات تهمت رابطه نامشروع زنا یا لواط) تا 80 ضربه شلاق حدی است.
اگر رابطه نامشروع متهم اثبات و به مجازات شلاق رابطه نامشروع محکوم شود، شرایط اجرای حکم شلاق رابطه نامشروع در قوانین کیفری صراحتا بیان شده است و اجرای حکم شلاق مطابق با قوانین اجرا خواهد شد. اگر مجازات شلاق تعزیری باشد، مانند مجازات شلاق در جرائم رابطه نامشروع غیر زنا، امکان تخفیف یا تبدیل آن به جزای نقدی وجود دارد، اما در صورتی که شلاق حدی باشد مانند مجازات شلاق در جرم زنا، تفخیذ، مساحقه، قوادی و قذف، بدون اینکه امکان تخفیف یا تبدیل مجازات وجود داشته باشد به همان ترتیبی که در شرع بیان شده اجرا خواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله شرایط اجرای حکم شلاق رابطه نامشروع مراجعه نمایید.
همچنین قیمت تبدیل شلاق رابطه نامشروع به جریمه نقدی معادل 40 هزار تومان برای 3 ضربه شلاق است که به صندوق دادگستری واریز می شود و این مبلغ هر ساله با اعلام بخش نامه دولت و قوه قضاییه تغییر می کند.
اگر برای طلاق توافقی به دلیل خیانت اقدام کردی و نیاز به راهنمایی و مشاوره با یک وکیل وکیل باتجربه و قابل اعتماد داری، موسسه حقوقی دادآرمان بهترین وکیل رابطه نامشروع (و وکیل طلاق توافقی ) را به شما معرفی می کند.
فرزند نامشروع
هرگاه زن و مردی که بین آنها رابطه زوجیت وجود ندارد با یکدیگر رابطه نامشروع (زنا) برقرار کنند و از این رابطه فرزندی متولد شد، به آن طفل فرزند نامشروع یا ولد الزنا گفته می شود.
براساس شرع و قانون فرزند متولد شده از زنا ملحق به زانی نمی باشد. در نسب ناشی از زنا مساله ای به نام ولایت پدر و جد پدری یا حق حضانت پدر و مادر یا توارث بین فرزند و پدر و مادر وجود ندارد و تنها اثری که دارد حرمت نکاح است، چرا که حرمت نکاح با اقارب نسبی به اعتبار رابطه خونی است و این که فرزند نامشروع عرفاً و طبیعتاً فرزند زانی می باشد، هر چند شارع ابوت او را نفی کرده است.
اگر تصمیم داری به دلیل خیانت در روابط زناشویی و رابطه نامشروع، از همسرت طلاق بگیری، با وکیل رابطه نامشروع (یا وکیل طلاق تضمینی) موسسه حقوقی دادآرمان تماس بگیر تا در مورد نحوه اثبات رابطه نامشروع و درخواست طلاق مشاوره کامل و رایگان از وکیل پایه یک دادگستری دریافت کنی.
ارث فرزند نامشروع
طبق شرع و قانون فرزند متولد شده از رابطه نامشروع از پدر و مادر خود ارث نمی برد، چرا که طبق ماده 861 قانون مدنی، نسب (رابطه خونی) یکی از موجبات ارث است و رابطه نامشروع مانع از تشکیل نسب شرعی و قانونی می شود و مرد و زن، پدر و مادر شرعی فرزند نامشروع نیستند، از این رو از یکدیگر ارث نمی برند؛ اما در شرایطی خاص او ممکن است از یکی از والدین خود ارث ببرد.
طبق ماده 884 قانون مدنی، ولد الزنا یا فرزند نامشروع از پدر و مادر و اقوام آنان ارث نمی برد لیکن اگر حرمت رابطه که طفل ثمره آن است نسبت به یکی از والدین ثابت و نسبت به دیگری به واسطه اکراه یا شبهه زنا نباشد طفل فقط از این طرف و اقوام او ارث می برد و بالعکس.
براساس آنچه در ماده 884 قانون مدنی گفته شد، در صورتی که یکی از طرفین زنا به اکراه و اجبار مرتکب رابطه نامشروع شده باشد یا نمی دانسته رابطه ای که مرتکب شده است نامشروع است، فرزند متولد شده از او و اقوام او ارث می برد و یا اگر زن و مرد هر دو نمی دانستند رابطه ای که برقرار کرده اند نامشروع است، در واقع مرتکب زنا نشده اند و فرزند متولد شده از این رابطه، نامشروع نبوده و از پدر و مادر خود ارث می برد.
گرفتن شناسنامه برای فرزند نامشروع
یکی دیگر از مسائل فرزند نامشروع نحوه گرفتن شناسنامه برای فرزند نامشروع است، اینکه چه کسی باید برای گرفتن شناسنامه او اقدام کند. طبق قانون وظیفه گرفتن شناسنامه برای فرزند نامشروع به عهده زانی (مرد) است و او باید به اسم خود برای طفل شناسنامه بگیرد. اگر پدر و مادر طفل نامشروع مشخص نباشند، برای او اسم پدر و مادر به صورت فرضی انتخاب شده و شناسنامه صادر می شود. در صورتی که بین پدر و مادر نوزاد رابطه زوجیت وجود نداشته باشد و نوزاد نامشروع باشد، همچنین مادر می تواند با ارائه مدارک لازم به ادارات ثبت احوال مراجعه نماید و با نام خانوادگی خود برای نوزاد نامشروع شناسنامه بگیرد.
در صورتی که بین پدر و مادر طفل رابطه زوجیت باشد، اما به ثبت نرسیده باشد، شناسنامه فرزند با حضور پدر و مادر صادر می شود، اما اگر زوجین با یکدیگر به توافق نرسند، هر یک از آنها می تواند برای دریافت شناسنامه به ثبت احوال مراجعه کند و به اسم خود برای طفل شناسنامه بگیرد.
اگر در مورد نحوه شکایت از رابطه نامشروع و اثبات آن و مجازات جرائم منافی عفت و اینکه چه کسانی حق شکایت از رابطه نامشروع را دارند سوالی داری با وکیل رابطه نامشروع (یا وکیل خانواده) موسسه حقوقی دادآرمان تماس بگیر و مشاوره رایگان دریافت کن.
حضانت فرزند نامشروع
یکی از مهمترین احکام فرزند نامشروع حضانت طفل است. با توجه به این که زانی و زانیه والدین شرعی و قانونی فرزند نامشروع نیستند، حضانت و نگهداری طفل بر عهده چه کسی خواهد بود؟
طبق قانون از نظر حضانت بین فرزند مشروع و فرزند نامشروع تفاوتی وجود ندارد و پدر و مادر ملزم به نگهداری از فرزند هستند و از آنجایی که زن و مرد باعث متولد شدن فرزند نامشروع شده اند وظیفه نگهداری از طفل بر عهده آنها خواهد بود.
اگر برای حضانت فرزند نامشروع بین زن و مرد اختلافی وجود داشته باشد، حضانت فرزند تا 7 سالگی با مادر و پس از آن با پدر خواهد بود و طبق ماده 1172 قانون مدنی پدر و مادر نمی توانند از نگهداری طفل خودداری کنند.
طبق ماده 1172 قانون مدنی، (هیچ یک از ابوین حق ندارند در مدتی که حضانت طفل به عهده آنها است از نگهداری او امتناع کند در صورت امتناع یکی از ابوین حاکم باید به تقاضای دیگری یا به تقاضای قیم یا یکی از اقرباء و یا به تقاضای مدعی العموم نگهداری طفل را به هر یک از ابوین که حضانت به عهده اوست الزام کند و در صورتی که الزام ممکن یا موثر نباشد، حضانت را به خرج پدر و هرگاه پدر فوت شده باشد به خرج مادر تامین کند.)
نفقه فرزند نامشروع
همان طور که گفته شد، رابطه نامشروع مانع از تشکیل نسب شرعی و قانونی می شود و در این صورت زانی و زانیه پدر و مادر شرعی و قانونی فرزند متولد شده از زنا نیستند. با توجه به آنچه گفته شد، نفقه فرزند نامشروع و تامین هزینه های زندگی او بر عهده چه کسی خواهد بود؟
طبق ماده ۱۱۹۹ قانون مدنی، نفقه فرزند بر عهده پدر است. پس از فوت پدر یا عدم قدرت او به انفاق به عهده اجداد پدری است، با رعایت الاقرب فالاقرب؛ در صورت نبودن پدر و اجداد پدری و یا عدم توانایی مالی آنها نفقه بر عهده مادر است، هرگاه مادر هم زنده و یا قادر به انفاق نباشد با رعایت الاقرب فالاقرب به عهده اجداد و جدات مادری و جدات پدری واجب النفقه است و اگر چند نفر از اجداد و جدات مزبور، از نظر درجه اقربیت مساوی باشند، نفقه را باید به طور مساوی بین آنها تقسیم شود و از نظر پرداخت نفقه تفاوتی بین فرزند مشروع و فرزند نامشروع وجود ندارد.
مقدار نفقه فرزند نامشروع با توجه به نیازها و شرایط زندگی او توسط کارشناس دادگستری تعیین می شود. متقاضیان می توانند با وکیل آنلاین طلاق موسسه حقوقی دادآرمان در این باره در ارتباط باشند…
کلام آخر
طبق قانون اگر شخصی مدعی شود که فردی (مانند همسر) مرتکب رابطه نامشروع شده است و به او نسبت انجام رابطه نامشروع را بدهد، باید بتواند با ارائه مدارک و دلایل محکمه پسند در دادگاه جرم مرتکب را اثبات کند، در غیر این صورت، شخصی که مدعی وقوع جرم رابطه نامشروع از سوی فرد دیگری شده، مرتکب جرم تهمت شده است و به مجازات حبس تعزیری، شلاق یا پرداخت جزای نقدی محکوم خواهد شد، از این رو اثبات جرم رابطه نامشروع بسیار اهمیت دارد و مدعی باید برای اثبات رابطه نامشروع در دادگاه، از یک وکیل رابطه نامشروع با تجربه کمک بگیرد و مشاوره حقوقی و راهنمایی های لازم در این زمینه را دریافت کند و در صورت پیچیده بودن پرونده، برای پیگیری در دادگاه و ارائه مدارک لازم به وکیل رابطه نامشروع وکالت دهد، از این رو برای دریافت مشاوره حقوقی حضوری موسسه حقوقی دادآرمان بهترین وکیل رابطه نامشروع را به شما معرفی می کند، تا با بهره مندی از خدمات موسسه حقوقی بتوانید با ارائه مدارک محکمه پسند ادعای خود را در خصوص رابطه نامشروع اثبات کنید تا این جرم به وجوه دیگری مانند زنای به عنف تبدیل نشود.
همچنین می توانید برای دریافت مشاوره غیرحضوری با وکیل آنلاین موسسه حقوقی دادآرمان با بهره مندی از مزایای استفاده از سایت موسسه حقوقی و دستیابی به شماره تماس بهترین وکیل تهران مشاوره رایگان دریافت کنید و از سایر خدمات موسسه حقوقی آنلاین بدون هزینه و صرف وقت پاسخ سوالات خود را دریافت نمایید.
هرگاه بین زن و مرد رابطه زوجیت وجود نداشته باشند و با هم رابطه نامشروع (زنا) برقرار کنند و از این رابطه فرزندی متولد شود به آن فرزند نامشروع یا ولد الزنا گفته می شود.
برای اطلاع از ارث فرزند نامشروع به متن مقاله مراجعه کنید.
طبق قانون حضانت فرزند نامشروع با پدر و مادر طبیعی طفل است و آنها موظف به نگهداری از او هستند و در صورتی که بین زن و مرد در حضانت فرزند نامشروع اختلافی باشد حضانت تا 7 سالگی با مادر و پس از آن با پدر خواهد بود.
طبق ماده ۱۱۹۹ قانون مدنی، نفقه فرزند بر عهده پدر است. پس از فوت پدر یا عدم قدرت او به انفاق به عهده اجداد پدری است، با رعایت الاقرب فالاقرب؛ در صورت نبودن پدر و اجداد پدری و یا عدم توانایی مالی آنها نفقه بر عهده مادر است، هرگاه مادر هم زنده و یا قادر به انفاق نباشد با رعایت الاقرب فالاقرب به عهده اجداد و جدات مادری و جدات پدری واجب النفقه است و اگر چند نفر از اجداد و جدات مزبور، از نظر درجه اقربیت مساوی باشند، نفقه را باید به طور مساوی بین آنها تقسیم شود و از نظر پرداخت نفقه تفاوتی بین فرزند مشروع و فرزند نامشروع وجود ندارد.