وکیل مالیات بر ارث
مالیات بر ارث یک نوع مالیات مستقیم است که بر دارایی به جا مانده از متوفی تعلق می گیرد. هرگاه پس از فوت شخص، ترکه ی او بین ورثه تقسیم شود، وراث باید با توجه به سهم خود از ترکه و براساس خویشاوندی که با متوفی دارند (طبقات ارث)، مالیات بر ارث را پرداخت نمایند.
پرداخت مالیات بر ارث از این رو اهمیت دارد که در صورت عدم پرداخت آن ورثه نمی توانند اموال متوفی را انتقال داده و معامله نمایند.
ورثه می توانند برای پیگیری امور مربوط به پرداخت مالیات بر ارث به یک وکیل ارث وکالت دهند تا وکیل با دانش و تخصصی که در این زمینه دارد، برای دریافت گواهی مالیاتی و مفاصا حساب اقدام نماید.

وکیل مالیات بر ارث
تغییرات قانون مالیات بر ارث
در سال 1395 قوانین مالیات بر ارث دستخوش تغییراتی شده است؛ به طوری که در قانون جدید نرخ مالیات بر ارث تعدیل شده و در بسیاری از موارد کاهش یافته است. چنانچه متوفی، قبل از سال 1395 فوت کرده باشد، ورثه مشمول پرداخت مالیات بر ارث بر مبنای قانون قدیم می شوند و اگر تاریخ فوت متوفی از سال 1395 به بعد باشد؛ مشمول قانون مالیات بر ارث جدید می شوند.
طبق قانون مالیات بر ارث جدید، مالیات براساس نوع اموال متوفی محاسبه می شود و نرخ مالیات برای انواع مختلف اموال و دارایی متفاوت است؛ اما طبق قانون قدیم، مالیات بر ارث براساس میزان ارزش ترکه محاسبه می شد و هر چه ارزش و بهای ترکه بیشتر باشد، نرخ مالیات بر ارث نیز افزایش پیدا می کرد.
همچنین طبق قانون قدیم، برای دریافت گواهی حصر وراثت، ارائه گواهی تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارث برای فوت شدگان قبل از سال 1395 الزامی بود؛ اما از سال 1395 به بعد ارائه گواهی مالیاتی ضرورت ندارد و برای درخواست گواهی حصر وراثت نیازی به ارائه گواهی مالیاتی نمی باشد. وکیل مالیات بر ارث به جدیدترین قوانین مالیات بر ارث آگاهی دارد، به همین دلیل از اتلاف وقت ورثه به دلیل نا آگاهی از قوانین در زمان گرفتن گواهی مالیاتی و پرداخت مالیات بر ارث جلوگیری می شود.
مالیات بر ارث چقدر است؟
یکی از سوالاتی که برای ورثه مطرح می شود، این است که مالیات بر ارث چقدر است و معیار محاسبه ی آن چیست و مالیات بر ارث اموال مختلف متوفی چگونه تعیین می شود؟
وکیل مالیات بر ارث با تجربه و دانشی که در زمینه مالیات بر ارث و سایر امور مربوط به ارث و میراث دارد؛ می تواند به نحو مقتضی ورثه را راهنمایی کرده و به حل مشکلات آنها در این خصوص کمک بسزایی نماید.
طبق قوانین جدید مالیات بر ارث، مهم ترین عامل در محاسبه مالیات، طبقه ای است که وارث در آن قرار دارد. طبق قانون طبقه اول دارای کمترین نرخ و طبقات بالاتر، نرخ مالیات بر ارث بیشتری به آنها تعلق می گیرد. طبق ماده 18 قانون مالیات های مستقیم، وراث در سه طبقه تقسیم می شوند:
طبقه اول: پدر، مادر، همسر، فرزند و نوه
طبقه دوم: اجداد (پدربزرگ و مادربزرگ)، برادر، خواهر و فرزندان آنها
طبقه سوم: عمو، عمه، دایی، خاله و فرزندان آنها
کدام دارایی متوفی معاف از پرداخت مالیات بر ارث است؟
یکی از سوالات رایج ورثه، که با وکیل مالیات بر ارث مطرح می کنند؛ این است که آیا مالیات بر ارث به تمام دارایی و اموال متوفی تعلق می گیرد یا برخی از اموال مشمول معافیت مالیاتی هستند؟
وکیل مالیات بر ارث در پاسخ به این سوال می گوید: طبق ماده 24 قانون مالیات های مستقیم، موارد زیر مشمول مالیات بر ارث نخواهند شد:
1- مبالغ بازنشستگی، وظیفه و پس انداز خدمت و مزایای پایان خدمت، مطالبات مربوط به خسارت اخراج، بازخرید خدمت و مرخصی استحقاقی استفاده نشده و بیمه های اجتماعی و نیز وجوه پرداختی توسط موسسات بیمه یا بیمه گزار و یا کارفرما مانند انواع بیمه های عمر، خسارت فوت، دیه و مانند آنها که به ورثه متوفی پرداخت می شود.
2- اموالی که برای وزارتخانه ها، موسسات دولتی و دستگاه هایی که بودجه آنها توسط دولت تامین می شود؛ معاف از مالیات خواهد بود.
3- اثاثیه منزل و لوازم خانگی ضروری، محل سکونت متوفی
4- همچنین طبق ماده 25 این قانون، اموال شهدای انقلاب اسلامی که به وراث طبقه ی اول و دوم به ارث می رسد؛ مشمول مالیات بر ارث نخواهد بود.

کدام دارایی متوفی معاف از پرداخت مالیات بر ارث است؟
مراحل صدور گواهی مالیات بر ارث توسط وکیل مالیات بر ارث
چنانچه وراث بخواهند برای دریافت گواهی مالیات بر ارث و پرداخت آن به یک وکیل مالیات بر ارث وکالت دهند؛ وکیل برای دریافت گواهی مالیات بر ارث باید طبق مراحل زیر عمل نماید:
1- تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارث توسط وکیل مالیات بر ارث
2- دستور ارجاع و اقدام توسط رئیس گروه مالیاتی
3- ثبت اظهارنامه در سیستم مکانیزه ارث
4- پس از ثبت اظهار نامه در سیستم، اظهارنامه توسط رئیس گروه مالیاتی به واحد مالیات بر ارث ارجاع می شود.
5- تشکیل پرونده مالیات بر ارث توسط کارشناس مالیاتی
6- بررسی اظهارنامه مالیاتی و تکمیل بودن مدارک توسط کارشناس یا کارشناس ارشد و کاردان مالیاتی
7- صدور گواهینامه تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارث توسط کارشناس ارشد مالیاتی و فرم اطلاعات ورودی
8- ثبت فرم اطلاعات ورودی در سامانه ثبت اظهارنامه مالیات بر ارث
علاوه بر وکیل مالیات بر ارث، یکی از ورثه، قیم یا امین یا نماینده ی قانونی آنها نیز می توانند برای دریافت گواهی مالیاتی اقدام نمایند.
9- دریافت کد هویتی متوفی و شماره ثبت اظهارنامه در سامانه
10- ارائه گواهی انحصار وراثت و درخواست مفاصا حساب مالیات بر ارث به واحد مالیاتی
11- رسیدگی به ترکه متوفی توسط کارشناس ارشد مالیاتی و دریافت تاییدیه های اموال و دیون متوفی از طریق استعلام و تایید آن توسط رئیس گروه مالیاتی
12- گزارش محاسبه ترکه متوفی و مالیات از طریق سیستم صادر می شود و به رئیس گروه مالیاتی ارائه می گردد.
13- پس از اظهارنظر رئیس گروه مالیاتی، برگ تشخیص و مطالبه مالیات بر ارث صادر خواهد شد.
14- پس از صدور برگ مطالبه مالیات بر ارث، آن را به وراث ابلاغ می نمایند.
15- پس از پرداخت مالیات بر ارث توسط ورثه، برگ قطعی صادر می شود.
16- در آخر مفاصا حساب مالیات بر ارث صادر خواهد شد.
وکیل مالیات بر ارث با طی مراحلی که به آن اشاره شد می تواند برای دریافت مفاصا حساب مالیات بر ارث اقدام نماید و به دلیل آگاهی وی از رویه اداره امور مالیاتی برای صدور مفاصا حساب مالیات بر ارث، در کوتاه ترین زمان ممکن، پرونده ی مالیات بر ارث را پیگیری و مفاصا حساب مالیات بر ارث را دریافت نماید.
مدارک لازم برای دریافت گواهی مالیاتی
وکیل مالیات بر ارث با ارائه مدارک زیر می تواند برای دریافت گواهی مالیاتی اقدام نماید:
1- درخواست کتبی
2-تنظیم و تقدیم اظهارنامه مالیات بر ارث
3- رونوشت یا تصویر گواهی شده اسناد مربوط به دیون، مطالبات و حقوق مالی متوفی
4- رونوشت یا تصویر گواهی شده کلیه اوراق مثبته حق مالکیت متوفی نسبت به اموال منقول و غیر منقول
5- رونوشت یا تصویر گواهی شده آخرین وصیت نامه متوفی، در صورتی که متوفی وصیت نامه ای تنظیم کرده باشد.
6- رونوشت یا تصویر گواهی شده وکالت نامه یا قیم نامه در صورتی که اظهارنامه توسط وکیل مالیات بر ارث یا قیم تقدیم شود.
7- تصویر گواهی فوت متوفی
8- تصویر مدارک شناسایی ورثه و متوفی (شناسنامه و کارت ملی)

مدارک لازم برای دریافت گواهی مالیاتی
مرجع صدور گواهی مالیاتی
وکیل مالیات بر ارث برای دریافت گواهی مالیاتی باید به اداره امور مالیاتی که آخرین اقامتگاه قانونی متوفی در محدوده آن قرار داشته مراجعه نماید و اگر متوفی ساکن خارج از کشور بوده؛ اداره امور مالیاتی مربوطه، در تهران خواهد بود.
اظهارنامه مالیات بر ارث حاوی چه نکاتی است:
طبق ماده 26 قانون مالیات های مستقیم، اظهارنامه مالیات بر ارث باید حاوی کلیه اقلام ماترک با تعیین ارزش روز زمان فوت و تصریح مطالبات و دیون طبق فرم نمونه مخصوصی که از طرف سازمان امور مالیاتی کشور تهیه می شود، باشد.
ارزیابی اموال متوفی توسط اداره امور مالیاتی
پس از تسلیم اظهارنامه توسط وکیل مالیات بر ارث، اداره امور مالیاتی باید اظهارنامه هایی که حداکثر یک سال از تاریخ فوت متوفی تسلیم شده است را رسیدگی و نسبت به ارزیابی اموال و بررسی دیون متوفی به شرح زیر اقدام نماید:
الف) ملاک ارزیابی اموال و دارایی های متوفی، ارزش روز آنها در زمان فوت می باشد.
ب) مرجع اعلام ارزش سهام متوفی در شرکت های پذیرفته شده در بورس و بازارهای خارج از بورس، سازمان بورس و اوراق بهادار می باشد. در خصوص سهام و سهم الشرکه و حقوق مالی متوفی در سهام و سهم الشرکه سایر اشخاص حقوقی، ارزش و بهای آن طبق رسیدگی اداره امور مالیاتی تعیین خواهد شد.
پ) مبنای ارزیابی ارزش روز اموال و دارایی های متوفی به تاریخ فوت، طبق تحقيقات اداره امور مالياتی است.
(وکیل مالیات بر ارث از نحوه ی ارزیابی اداره امور مالیاتی در خصوص اموال و دارایی های متوفی آگاه بوده و می تواند ورثه را در این خصوص راهنمایی نماید.)
ت) در خصوص سپرده های متوفی که نزد بانک ها و مؤسسات مالی می باشد و همچنین اوراق مشارکت و سایر اوراق بهادار، اصل مبلغ سپرده یا اوراق و سود آنها پرداخت نشده تا تاریخ فوت، ملاک محاسبه خواهد بود.
ث) آن دسته از اموال و دارایی های متوفی که به صورت اجاره به شرط تمليک می باشد، مبلغ بدهی بابت اصل تسهيلات و سود و کارمزد معوق تا زمان فوت در صورتی که مستند به مدارک قانونی باشد، به عنوان بدهی قابل پذیرش خواهد بود.
ج) واجبات مالی و عبادی در حدود قواعد شرعی با ارائه تأیيدیه و تسویه از مراجع مربوطه و همچنين هزینه های کفن و دفن در حدود عرف و روال.
چ) سایر دیون متوفی مستند به مدارک قانونی که اصالت آن مورد تایيد اداره امور مالياتی باشد.
چون وکیل مالیات بر ارث از همه قوانین در خصوص نحوه ی ارزیابی اموال و دارایی های متوفی و رویه اداره امور مالیاتی برای تعیین میزان مالیات بر ارث آگاهی دارد؛ توصیه می شود ورثه برای تقدیم اظهارنامه مالیات بر ارث و دریافت مفاصا حساب مالیات به یک وکیل مالیات بر ارث مراجعه نمایند و پس از دریافت راهنمایی و مشاوره های لازم، برای پیگیری پرونده به وی وکالت دهند.
اقدامات اداره امور مالیاتی پس از تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارث
پس از آنکه وکیل مالیات بر ارث، اظهارنامه مالیاتی را به اداره امور مالیاتی صلاحیتدار تسلیم نماید؛ طبق ماده 26 قانون مالیات های مستقیم، اداره امور مالیاتی به شرح زیر اقدام خواهد کرد:
الف) اگر ارزش روز کلیه ماترک متوفی، کمتر از بدهی های او، واجبات مالی و عبادی و هزینه ی کفن و دفن باشد، اموال و دارایی های متوفی مشمول مالیات بر ارث نخواهد بود.
ب) چنانچه ارزش روز ماترک بیشتر از بدهی های متوفی، واجبات مالی و عبادی و هزینه های کفن و دفن باشد، در این صورت موارد مزبور به ترتیب از ارزش روز اموال و دارایی ها کسر و مازاد ماترک مشمول مالیات بر ارث خواهد بود.
ج) اگر کل ماترک یا بخشی از آن مشمول مالیات نباشد، اداره امور مالیاتی باید گواهی لازم مبنی بر بلامانع بودن ثبت یا انتقال یا پرداخت یا تحویل اموال و دارایی غیر مشمول متوفی به وراث را به عنوان مراجع مربوطه صادر نماید.
همچنین اگر بدهی متوفی مستند به مدارک قانونی باشد و اصالت آن مورد تأیید اداره امور مالیاتی قرار گیرد، قابل کسر از ترکه خواهد بود.
مالیات بر ارث مغازه چقدر است؟
طبق راهنمایی وکیل مالیات بر ارث، نحوه ی محاسبه ی مالیات بر اساس به این ترتیب است:
متوفی می تواند صاحب سرقفلی یا ملکیت مغازه یا هر دو باشد که نرخ مالیات بر ارث هر یک جداگانه محاسبه می شود. مالیات بر ارث ملکیت مغازه برای وراث طبقه اول، 5/7 درصد و برای وراث طبقه دوم 15 درصد و وراث طبقه سوم 30 درصد ارزش ملکیت مغازه است که بها و ارزش آن توسط کارشناس اداره امور مالیاتی تعیین می شود.
نرخ مالیات بر ارث سرقفلی مغازه برای وراث طبقه اول 3 درصد و وراث طبقه دوم 6 درصد و وراث طبقه سوم 12 درصد ارزش سرقفلی می باشد. چنانچه متوفی فقط صاحب سرقفلی یا ملکیت باشد، ورثه تنها ملزم به پرداخت مالیات بر ارث همان قسمت خواهند بود.
همچنین اجناس داخل مغازه نیز مشمول مالیات بر ارث خواهد بود؛ به این ترتیب که نرخ مالیات برای وراث طبقه اول 10 درصد و برای طبقه دوم 20 درصد و طبقه سوم 30 درصد ارزش اجناس است.

مالیات بر ارث مغازه چقدر است؟
مالیات بر ارث خودرو چقدر است؟
وکیل مالیات بر ارث در خصوص مالیات بر ارث خودرو ورثه را به این ترتیب راهنمایی می کند:
نرخ مالیات بر ارث خودرو برای وارث طبقه اول 2 درصد و برای طبقه دوم 4 درصد و برای طبقه سوم 8 درصد ارزش و بهای خودرو است که توسط کارشناس سازمان امور مالیاتی تعیین می شود.
* نکته: طبق قانون جدید (سال 95)، نرخ مالیات برای خودروهای داخلی و خارجی یکسان بوده و تفاوتی ندارد.
مالیات بر ارث املاک مسکونی چقدر است؟
برای تعیین مالیات بر ارث املاک مسکونی، ابتدا ارزش ملک توسط کمیسیون املاک سازمان امور مالیاتی تعیین می شود. برای طبقه اول ارث نرخ مالیات بر ارث به میزان 5/7 درصد ارزش تعیین شده ملک خواهد بود و نرخ مالیات برای وراث طبقه دوم و سوم به ترتیب دو و چهار برابر طبقه اول محاسبه می شود.
مالیات بر ارث سپرده بانکی چقد است؟
چنانچه ورثه برای آگاهی از نرخ مالیات بر ارث سپرده های بانکی به یک وکیل مالیات بر ارث مراجعه نمایند؛ وکیل آنها را به شرح زیر راهنمایی می کند:
نرخ مالیات بر ارث سپرده های بانکی اعم از سپرده کوتاه مدت، بلند مدت، قرض الحسنه و حساب جاری و غیره طبق قانون جدید، برای وراث طبقه اول 3 درصد و برای وراث طبقه دوم 6 درصد و وراث طبقه سوم 12 درصد مبلغ سپرده است.
همچنین نرخ مالیات بر ارث سپرده های موسسات مالی و اعتباری برای وراث طبقه اول 10 درصد و وراث طبقه دوم 20 درصد و وراث طبقه سوم 40 درصد مبلغ سپرده می باشد.
برای ارتباط با وکیل مالیات بر ارث با موسسه ثبتی حقوقی دادآرمان در ارتباط باشید :
02122904873
02122904874
09128400921