فهرست مطالب
Toggleواخواهی چیست؟
واخواهی چیست؟ هرگاه حکم دادگاه غیابی باشد، محکوم علیه غایب می تواند، طبق ماده 305 قانون آیین دادرسی مدنی، در مهلت مقرر قانونی به حکم غیابی اعتراض نماید و دادخواست واخواهی در دادگاه صادر کننده حکم غیابی قابل رسیدگی است.
واخواهی چیست و چگونه انجام می شود؟
به گفته ی مهدی رضوی وکیل پایه یک دادگستری، واخواهی اعتراض به حکم غیابی است. قانون گذار حق اعتراض به حکم غیابی را برای محکوم علیه غایب مانند سایر آرای صادره از مراجع قضایی پیش بینی کرده است و طبق ماده 305 قانون آیین دادرسی مدنی محکوم علیه غایب حق دارد به حکم غیابی اعتراض نماید. این اعتراض واخواهی نامیده می شود. دادخواست واخواهی در دادگاه صادر کننده حکم غیابی قابل رسیدگی است.
حکم غیابی در ماده ماده 303 قانون آیین دادرسی مدنی، چنین تعریف شده است: حکم دادگاه، حضوری است؛ مگر اینکه خوانده یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی وی، در هیچ یک از جلسات دادگاه، حاضر نشده باشد و به طور کتبی نیز دفاع نکرده باشد و یا اخطاریه، ابلاغ واقعی نشده باشد. با توجه به ماده 303 هرگاه خوانده یا وکیل او در جلسات رسیدگی حاضر نشوند و لایحه ندهند و اخطاریه ابلاغ واقعی نشده باشد، حکم صادره، غیابی خواهد بود.
ابلاغ واقعی در ماده 303 یعنی، اوراق قضایی، توسط مامور ابلاغ یا از طریق سامانه ثنا، به شخص ذینفع (خواهان، خوانده، شاکی و مشتکی عنه) تحویل داده شود و هرگاه ابلاغ واقعی امکان پذیر نباشد و اوراق قضایی به شخصی غیر از ذینفع مانند وکیل، نماینده قانونی و غیره تحویل داده شود، ابلاغ قانونی است.
همچنین طبق ماده 304 قانون آیین دادرسی مدنی، در صورتی که خواندگان متعدد باشند و فقط بعضی از آنان در جلسه دادگاه حاضر شوند و یا لایحه دفاعیه تسلیم نمایند، دادگاه نسبت به دعوای مطروحه علیه کلیه خواندگان رسیدگی کرده سپس اقدام به صدور رای می نماید، رای دادگاه نسبت به کسانی که در جلسات حاضر نشده و لایحه دفاعیه ندادهاند و یا اخطاریه، ابلاغ واقعی نشده باشد، غیابی محسوب است.
اگر برای تنظیم لایحه تجدیدنظرخواهی و اعتراض به رای مهریه و یا واخواهی از رای غیابی مهریه، دنبال یه وکیل خوب هستی موسسه حقوقی دادآرمان بهترین وکیل تجدیدنظرخواهی از رای مهریه را به شما معرفی می کند. همچنین می توانید از طریق کانال حقوقی تلگرام و سایر پیام رسان ها با بهترین وکیل مهریه (وکیل آنلاین مهریه، بهترین وکیل مهریه در شرق تهران، وکیل مهریه در غرب تهران، مشاوره از وکیل مهریه در اجرای ثبت، وکیل مهریه در شمال تهران) در ارتباط باشید.
واخواهی کیفری چیست؟
طبق ماده 406 قانون آیین دادرسی کیفری، در تمام جرائم، به استثنای جرائمی که فقط جنبه حق اللهی دارند، هرگاه متهم یا وکیل او در هیچ یک از جلسات دادگاه حاضر نشود یا لایحه دفاعیه نفرستاده باشد، دادگاه پس از رسیدگی، رای غیابی صادر می کند. در این صورت، چنانچه رای دادگاه مبنی بر محکومیت متهم باشد، ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ واقعی، قابل واخواهی در همان دادگاه است و پس از انقضای مهلت واخواهی برابر مقررات حسب مورد قابل تجدیدنظر یا فرجام است. مهلت واخواهی برای اشخاص مقیم خارج از کشور، دو ماه است.
تبصره 1- هرگاه متهم در جلسه رسیدگی حاضر و در فاصله تنفس یا هنگام دادرسی بدون عذر موجه غایب شود، دادگاه رسیدگی را ادامه می دهد. در این صورت حکمی که صادر می شود، حضوری است.
تبصره 2- حکم غیابی که ظرف مهلت مقرر از آن واخواهی نشود، پس از انقضای مهلت های واخواهی و تجدیدنظر یا فرجام به اجرا گذاشته می شود. هرگاه حکم دادگاه ابلاغ واقعی نشده باشد، محکوم علیه می تواند ظرف بیست روز از تاریخ اطلاع، واخواهی کند که در این صورت، اجرای رای، متوقف و متهم تحت الحفظ به همراه پرونده به دادگاه صادر کننده حکم اعزام می شود. این دادگاه در صورت اقتضاء نسبت به اخذ تامین یا تجدیدنظر در تامین قبلی اقدام می کند.
تبصره 3- در جرائمی که فقط جنبه حق اللهی دارند، هرگاه محتویات پرونده، مجرمیت متهم را اثبات نکند و تحقیق از متهم ضروری نباشد، دادگاه می تواند بدون حضور متهم، رای بر برائت او صادر کند.
طبق ماده 407 این قانون، دادگاه پس از واخواهی، با تعیین وقت رسیدگی طرفین را دعوت می کند و پس از بررسی ادله و دفاعیات واخواه، تصمیم مقتضی اتخاذ و می نماید. عدم حضور طرفین یا هر یک از آنان مانع رسیدگی نیست و حکم قطعی است.
مهدی رضوی در خصوص دعاوی کیفری تاکید می کند: به دلیل اینکه در دعاوی کیفری مجرم به مجازات های مقرر در قانون محکوم می شود و برخی از انواع جرائم کیفری مجازات های سنگینی مانند اعدام، حبس ابد، تبعید و… دارد، از این رو برای پیگیری پرونده کیفری در هر مرحله از دادرسی اعم از بدوی، واخواهی، تجدیدنظرخواهی، فرجام خواهی، اعاده دادرسی حضور یک وکیل کیفری با تجربه (وکیل مواد مخدر، وکیل کلاهبرداری، وکیل سرقت، بهترین وکیل رابطه نامشروع و…) بسیار ضروری است.
واخواهی از احکام غیابی تجدیدنظر
وکیل تجدیدنظرخواهی در خصوص واخواهی از احکام غیابی تجدیدنظر می گوید: هر یک از طرفین دعوی که رای بدوی به ضرر او صادر شده است، می تواند به دلیل وجود یکی از جهات تجدیدنظرخواهی به رای بدوی اعتراض کند و دادخواست تجدیدنظرخواهی را به دادگاه تجدیدنظر تقدیم کند.
چنانچه رای صادره از سوی دادگاه تجدیدنظر غیابی باشد، محکوم علیه غایب می تواند برای اعتراض به رای غیابی تجدیدنظر در مهلت مقرر، دادخواست واخواهی را به دادگاه تجدیدنظر که رای غیابی را صادر کرده است، تقدیم کند.
مهدی رضوی بهترین وکیل آنلاین تجدیدنظرخواهی ادامه می دهد: طبق ماده 364 قانون آیین دادرسی مدنی، در مواردی که رای دادگاه تجدیدنظر مبنی بر محکومیت خوانده باشد و خوانده یا وکیل او در هیچ یک از مراحل دادرسی حاضر نبوده و لایحه دفاعیه و یا اعتراضیه ای هم نداده باشند رای دادگاه تجدیدنظر ظرف مدت بیست روز پس از ابلاغ واقعی به محکوم علیه یا وکیل او قابل اعتراض و رسیدگی در همان دادگاه تجدیدنظر می باشد، رای صادره قطعی است.
مهلت واخواهی از حکم غیابی
مهدی رضوی وکیل پایه یک دادگستری تهران ادامه می دهد، در واخواهی و اعترض به حکم غیابی مانند سایر روش های اعتراض به آرای صادره اعم از تجدیدنظرخواهی، فرجام خواهی و اعاده دادرسی نیز مهلتی تعیین شده است که واخواه برای اعتراض به حکم غیابی تا مهلت مقرر باید برای اعتراض به حکم غیابی اقدام کند.
مهلت واخواهی هم مانند مهلت تجدیدنظرخواهی از رای و فرجام خواهی است. طبق ماده 306 قانون آیین دادرسی مدنی، مهلت واخواهی از احکام غیابی برای کسانی که مقیم ایران هستند بیست روز و برای کسانی که خارج از کشور اقامت دارند، دو ماه از تاریخ ابلاغ واقعی خواهد بود، مگر اینکه معترض به حکم ثابت نماید، عدم اقدام به واخواهی در این مهلت به دلیل عذر موجه بوده است. در این صورت باید دلایل موجه بودن عذر خود را ضمن دادخواست واخواهی به دادگاه صادرکننده رای اعلام نماید. اگر دادگاه ادعا را موجه تشخیص داد قرار قبول دادخواست واخواهی را صادر و اجرای حکم نیز متوقف می شود.
جهات زیر عذر موجه محسوب میگردد:
- مرضی که مانع از حرکت است.
- فوت یکی از والدین یا همسر یا اولاد.
- حوادث قهریه از قبیل سیل، زلزله و حریق که بر اثر آن تقدیم دادخواست واخواهی در مهلت مقرر ممکن نباشد.
- توقیف یا حبس بودن به نحوی که نتوان در مهلت مقرر دادخواست واخواهی تقدیم کرد.
تبصره 1- چنانچه ابلاغ واقعی به شخص محکوم علیه میسر نباشد و ابلاغ قانونی به عمل آید، آن ابلاغ معتبر بوده و حکم غیابی پس از انقضای مهلت قانونی و قطعی شدن به موقع اجرای گذارده خواهد شد.
در صورتی که حکم ابلاغ واقعی نشده باشد و محکوم علیه مدعی عدم اطلاع از مفاد رای باشد می تواند دادخواست واخواهی به دادگاه صادرکننده حکم غیابی تقدیم دارد. دادگاه بدواً خارج از نوبت در این مورد رسیدگی نموده قرار رد یا قبول دادخواست را صادر می کند. قرار قبول دادخواست مانع اجرای حکم خواهد بود.
تبصره 3- تقدیم دادخواست خارج از مهلت یادشده بدون عذر موجه قابل رسیدگی در مرحله تجدیدنظر برابر مقررات مربوط به آن مرحله می باشد.
جهت دریافت مشاوره غیرحضوری با وکیل آنلاین موسسه حقوقی دادآرمان با بهره مندی از مزایای استفاده از سایت موسسه حقوقی و اطلاع از به روزترین اخبار و رویه های حقوقی در محاکم با دستیابی به شماره تلفن وکیل خانم در تهران مشاوره دریافت کنید و از سایر خدمات موسسه حقوقی آنلاین بدون هزینه و صرف وقت پاسخ سوالات خود را دریافت نمایید.
مرجع رسیدگی به واخواهی
به گفته ی بهترین وکیل ایران و تهران در خصوص مرجع رسیدگی به واخواهی، طبق ماده 303 قانون آیین دادسی مدنی، مرجع رسیدگی به واخواهی همان دادگاهی (دادگاه بدوی و تجدیدنظر) است که رای غیابی را صادر کرده است. در صورتی که واخواه دادخواست خود را در مهلت مقرر به دادگاه تقدیم کند و دادخواست نیز با رعایت شرایط قانونی تنظیم شده باشد، از سوی دادگاه رسیدگی کننده پذیرفته می شود و پس از تایید دادخواست واخواهی به پرونده رسیدگی می شود و به جهت حفظ منافع واخواه، اجرای حکم غیابی از سوی دادگاه متوقف می شود، تا پس از بررسی پرونده رای مقتضی صادر گردد.
متقاضیان می توانند جهت تنظیم لایحه تجدیدنظرخواهی و اعتراض به رای طلاق و یا واخواهی از طلاق غیابی با وکلای دپارتمان خانواده موسسه حقوقی دادآرمان و بهترین وکیل طلاق در غرب تهران در ارتباط باشند، همچنین استفاده از مشاوره های حضوری، تلفنی (02122904873 – 02122904874) و آنلاین از طریق فضای مجازی با وکیل طلاق در شرق تهران جهت تنظیم و نگارش لایحه تجدیدنظر طلاق می تواند متقاضیان را به کسب بهترین نتیجه نزدیک نماید….
اجرای احکام غیابی پیش از واخواهی
طبق تبصره 2 ماده 306 قانون آیین دادرسی مدنی، اجرای حکم غیابی منوط به معرفی ضامن معتبر یا اخذ تامین متناسب از محکوم له خواهد بود. مگر اینکه دادنامه یا اجراییه به محکوم علیه غایب ابلاغ واقعی شده و نامبرده در مهلت مقرر از تاریخ ابلاغ دادنامه واخواهی نکرده باشد. اما در صورتی که طبق ماده 307 قانون آیین دادرسی مدنی، محکوم علیه غایب پس از اجرای حکم، واخواهی نماید و در رسیدگی بعدی حکم به نفع او صادر شود، خواهان ملزم به جبران خسارت ناشی از اجرای حکم اولی به واخواه می باشد.
همچنین براساس ماده 308 این قانون، رایی که پس از رسیدگی واخواهی صادر می شود فقط نسبت به واخواه و واخوانده موثر است و شامل کسی که واخواهی نکرده است نخواهد شد، مگر اینکه رای صادره قابل تجزیه و تفکیک نباشد که در این صورت نسبت به کسانی که مشمول حکم غیابی بوده ولی واخواهی نکرده اند نیز تسری خواهد داشت.
جهت بهره مندی و استفاده از خدمات موسسه حقوقی دادآرمان متقاضیان می توانند با دریافت مشاوره حقوقی حضوری و تلفنی با بهترین وکیل ایران و تهران از طریق تماس با خطوط ثابت موسسه (02122904874-02122904873) و به صورت آنلاین در بستر شبکه های اجتماعی داخلی و خارجی (پیج اینستاگرام بهترین وکیل ایران) در دعاوی کیفری و حقوقی در ارتباط باشند…
دلایل رد واخواهی
اگر واخواه خارج از مهلت قانونی دادخواست واخواهی را به دادگاه تقدیم کند، دادخواست واخواهی رد می شد، مگر آنکه واخواه برای تاخیر در تقدیم دادخواست واخواهی دلیل موجهی داشته باشد.
همچنین در مواردی که دادخواست واخواهی ناقص بوده و در مهلت تعیین شده رفع نقص نشود، مدیر دفتر دادگاه، دادخواست را رد می کند.
موارد نقص دادخواست شامل موارد زیر است :
در صورتی که به دادخواست و پیوست های دادخواست و تمبر الصاق نشده باشد، یا هزینه آن پرداخت نشده باشد.
در صورت مشخص نبودن مشخصات، اقامتگاه و شغل خوانده، خواسته و بهای آن، تعهدات و جهات که خواهان به موجب آنها خود را مستحق مطالبه می داند و ادله اثبات دعوای مربوط، هرگاه خواهان یا محل اقامت او معلوم نباشد، قرار رد دادخواست توسط مدیر دفتر شعبه صادر می شود .
کلام آخر
با توجه به آنچه در خصوص تقدیم دادخواست و رسیدگی پرونده در مراجع قضایی گفته شد، اکنون می دانیم پیگیری پرونده درهر مرحله از دادرسی و اعتراض به آرای صادره نیازمند دانش حقوقی و آگاهی از قوانین و رویه مراجع قضایی در رسیدگی به دعاوی کیفری و حقوقی است، از این رو برای موفقیت در پرونده در هر مرحله از دادرسی نیاز به حضور یک وکیل با تجربه و کاردان ضروری می باشد.
دکتر مهدی رضوی وکیل موسسه حقوقی دادآرمان یک وکیل پایه یک دادگستری است که در کلیه دعاوی حقوقی و کیفری از جمله دعاوی خانواده، ملکی، ثبت احوال، ارث، کلاهبرداری، مطالبات، رابطه نامشروع، جعل، افشای اسناد محرمانه و سری دولتی ، مواد مخدر و… و همچنین تمام مراحل دادرسی اعم از بدوی، واخواهی، تجدیدنظرخواهی، فرجام خواهی و اعاده دادرسی فعالیت و قبول وکالت می نماید. با وکالت دادن به یکی از وکلای موسسه حقوقی دادآرمان از جمله مهدی رضوی بهترین وکیل پایه یک دادگستری (وکیل خانواده، وکیل طلاق تضمینی، وکیل طلاق توافقی، وکیل مهریه، وکیل ملکی، وکیل مواد مخدر، وکیل کلاهبرداری، وکیل رابطه نامشروع، وکیل ارث و…) می توانید بدون اطاله دادرسی و سردرگمی در مراجع قضایی برای ثبت دادخواست و پیگیری پرونده در مراجع قضایی از حقوق خود دفاع کرده و با حضور وکیل پایه یک دادگستری تهران در پرونده خود بهترین نتیجه را دریافت کنید.
متقاضیان می توانند برای دریافت مشاوره حقوقی حضوری در مورد نحوه تنظیم و تقدیم دادخواست فرجام خواهی به دیوان عالی کشور با شماره تماس بهترین وکیل تهران با وکلای موسسه حقوقی دادآرمان در ارتباط باشند….
واخواهی روشی برای اعتراض به رای غیابی است.
طبق ماده 303 قانون آیین دادرسی مدنی، مرجع رسیدگی به رای غیابی همان دادگاهی است که رای غیابی را صادر کرده است.
طبق ماده 306 قانون آیین دادرسی مدنی، مهلت واخواهی از احکام غیابی برای کسانی که مقیم ایران هستند بیست روز و برای کسانی که خارج از کشور اقامت دارند، دو ماه از تاریخ ابلاغ واقعی خواهد بود، مگر اینکه معترض به حکم ثابت نماید، عدم اقدام به واخواهی در این مهلت به دلیل عذر موجه بوده است.
برای اطلاع از دلایل رد واخواهی به متن مقاله مراجعه کنید.