اجازه پدر در ازدواج دختر
سرفصل ها :
اجازه پدر در ازدواج اول دختر
طبق ماده ۱۰۴۳ قانون مدنی اصلاحی سال ۱۳۷۰ ، ازدواج دختر باکره اگر چه به سن بلوغ رسیده باشد ، مشروط به اجازه ولی قهری (پدر یا جد پدری) اوست .
طبق این ماده ، دختری که به سن بلوغ رسیده و قاعدتاً از تحت ولایت و سرپرستی خارج است ، از نظر ازدواج نمی تواند مستقلاً اقدام نماید ، به عبارت دیگر در حالی که دیگر تحت ولایت و سرپرستی نیست و نظرش در مورد ازدواج معتبر است و عقد ازدواج بدون رضایت و اراده او انجام نمی شود ، اما باید اجازه و موافقت پدر یا جد پدری را نیز برای ازدواج به دست بیاورد .
همچنین در این مورد ازدواج دائم و تفاوتی ندارد و در هر دو مورد ، نیاز به اجازه ولی برای ازدواج وجود دارد. بنابراین در صورتیکه پدر زنده باشد ، اجازه وی برای ازدواج لازم است ، در غیر این صورت باید از پدر بزرگ پدری برای ازدواج اجازه دریافت کرد .
* نکته : دختری که با عملی غیر از آمیزش جنسی بکارتش زایل شود و از بین رود ، صفت باکره بودن از او زایل نمی گردد ؛ یعنی او همچنان باکره است و این دختر برای ازدواج ، نیاز به اجازه پدر یا جد پدری دارد .
ازدواج دختر بدون اجازه پدر یا جد پدری
1- اگر بکارت دختر در اثر زنا یا شبهه زایل شده باشد ، دیگر برای ازدواج اجازه پدر یا جد پدری را لازم ندارد
؛ زیرا عنوان باکره که مبنای لزوم کسب اجازه پدر می باشد ، وجود ندارد .
2- اگر خانمی شوهر کرده و آمیزش صورت گرفته است ، اما بکارت از بین نرفته باشد ، وصف باکره بودن از بین رفته است و او برای ازدواج دوم نیاز به اجازه ولی ندارد و می تواند مستقلاً به عقد نکاح و ازدواج اقدام نماید .
در چه مواردی دختر باکره برای ازدواج نیاز به اجازه پدر ندارد ؟
1- ولی در قید حیات نباشد : اگر پدر یا پدربزرگ پدری دختر فوت کرده باشند ، نیازی به اجازه شخص دیگری مثلاً مادر یا برادر نیست و اعتبار اجازه ولی ساقط می شود . همچنین پدر بزرگ مادری نقشی در اجازه دادن برای ازدواج دختر ندارد . در این مورد نیازی به اجازه دادگاه هم وجود ندارد و با ارائه دلیلی مبنی بر فوت ولی ، دختر می تواند اقدام به ازدواج و ثبت آن نماید .
2- ولی غایب بوده و در دسترس نباشد : در صورتیکه پدر یا جد پدری غایب بوده و به آنها دسترسی نباشد ، دختر می تواند بدون اجازه ولی ازدواج کند .
3- ولی اهلیت نداشته و محجور باشد : اگر ولی دختر به علتی محجور (مجنون و سفیه) بوده و خود تحت قیومیت و سرپرستی باشد ، برای ازدواج دختر اجازه شخص دیگری مانند قیم و سرپرست ولی لازم نمی باشد.
4- ولی در اجازه دادن به دختر مصلحت دختر را در نظر نگیرد و جلوگیری بی دلیل نماید :
در صورتیکه ولی دختر از اختیار خویش سوء استفاده کند و بدون دلیل یا به دلیلی غیرموجه از ازدواج دختر باکره جلوگیری نماید ، دلیلی برای باقی ماندن اعتبار اجازه او وجود ندارد .
طبق ماده ۱۰۴۳ قانون مدنی ، هرگاه پدر یا جد پدری بدون علت موجه از دادن اجازه ازدواج خودداری نماید ، اجازه او ساقط است و در این صورت دختر می تواند با معرفی کامل مردی که می خواهد با او ازدواج کند و شرایط ازدواج و مهری که بین آنها قرار داده شده است ، پس از دریافت اجازه از دادگاه مدنی خاص به دفتر ازدواج مراجعه و نسبت به ثبت ازدواج اقدام نماید .
برای این کار دختر باید دادخواستی به دادگاه خانواده بدهد و ضمن آن مشخصات مردی را که قصد ازدواج با او را دارد به دادگاه اعلام نماید . دادگاه با شنیدن اظهارات طرفین رأی مقتضی را صادر می نماید .
در صورت پذیرش ادعای دختر ، اجازه ازدواج برای وی صادر می گردد و لازم نیست برای ازدواج ، اجازه پدر را به دفترخانه ازدواج ارائه نماید .
سن قانونی ازدواج در ایران چند سالگی است ؟
طبق ماده 1041 قانون اصلاح موادی از قانون مدنی مصوب 14/8/1370 ، ازدواج دختر قبل از رسیدن به سن 13 سال تمام شمسی و پسر قبل از رسیدن به سن 15 سال تمام شمسی مشروط است به اجازه ولی به شرط رعایت مصلحت با تشخیص دادگاه صالح می باشد .
ازدواج قبل از بلوغ
طبق ماده 646 قانون مجازات اسلامی ،«ازدواج قبل از بلوغ بدون اجازه ولی ممنوع است ؛ چنانچه مردی با دختری که به حد بلوغ نرسیده برخلاف مقررات ماده 1041 قانون مدنی و تبصره ذیل آن ازدواج نماید به حبس تعزیری از شش ماه تا دو سال محکوم می گردد .»
شرایط ازدواج کمتر از سن قانونی چیست ؟
در حال حاضر سن ازدواج در ایران برای دختران 13 سال تمام شمسی و برای پسران 15 سال تمام شمسی است و ازدواج قبل از این سن نیز مشروط به سه شرط است :
1- اذن ولی
2- رعایت مصلحت کودکان
3- تأیید دادگاه صالح (دادگاه خانواده)
برای ارتباط با مشاور خانواده به صورت تلفنی ، صوتی ، تصویری و یا حضوری می توانید با موسسه ثبتی حقوقی دادآرمان تماس بگیرید :
02122904873
02122904874
09128400921
مطالب پیشنهادی برای شما :
2 – دعوای اثبات زوجیت چیست و دلایل اثبات زوجیت بر طبق قانون مدنی کدام است؟
3 – مهریه غیر منقول چیست و چه مزایایی برای زوجه دارد ؟