فهرست مطالب
Toggleتبدیل مهریه عندالاستطاعه به عندالمطالبه
تبدیل مهریه عندالاستطاعه به عندالمطالبه امکانپذیر است و به این منظور زوجین باید با هم توافق داشته باشند و با مدارک شناسایی خود به همراه عقدنامه به دفترخانه اسناد رسمی مراجعه کنند و با پرداخت هزینه حق ثبت دفترخانه برای این کار اقدام کنند.
مهریه چیست؟
مهریه یا کابین به مالی گفته می شود که مرد در هنگام وقوع عقد نکاح اسلامی به زن خود می پردازد یا مکلف به پرداخت آن می شود.
طبق ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی، به مجرد عقد، زن مالک مهریه می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.
همچنین مهریه مال معینی است که دارای ارزش مالی بوده و ضمن عقد نکاح از سوی زوج به زوجه تملیک و داده میشود و گاهی ممکن است به جای مال، انجام کاری به نفع زن باشد مانند تعهد مرد به آموزش قرآن به زن
در عقد دائم چنانچه در زمان عقد، مهریه ای تعیین نشده باشد عقد صحیح است و طرفین می توانند بعد از ازدواج در مورد مهریه توافق نمایند. اما در عقد موقت (صیغه)، تعیین مهریه شرط لازم و ضروری برای صحت عقد می باشد و عدم تعیین مهریه و مدت زمان عقد موقت موجب بطلان عقد می شود. مهریه تنها حقوق مالی زن در عقد موقت است و نفقه و سایر حقوق مالی به زن تعلق نمی گیرد.
یکی از سوالات مهم در مورد مهریه در خصوص شرایط تعلق گرفتن مهریه به زن است. اینکه در چه شرایطی به زن مهریه تعلق نمی گیرد؟
در پاسخ به این سوال باید گفت در هر شرایطی به زن مهریه تعلق می گیرد حتی در صورت نشوز زن و عدم تمکین زوجه و حتی اثبات رابطه نامشروع و خیانت زن به او مهریه تعلق می گیرد (مهریه زن خیانتکار) و فقط در فسخ نکاح و بطلان نکاح پیش از نزدیکی به زن مهریه تعلق نمی گیرد.
موسسه حقوقی دادآرمان بهترین وکیل مهریه را برای دریافت مشاوره و راهنمایی در خصوص کلیه دعاوی مهریه مانند مطالبه مهریه از ضامن، استفاده از حق حبس مهریه، اعسار از پرداخت مهریه، تعدیل اقساط مهریه، ممنوع الخروجی بابت مهریه، مطالبه مهریه از ارث، توقیف اموال زوج برای پرداخت مهریه، مطالبه مهریه در طلاق غیابی و…. را به شما معرفی می کند تا بتونی به حق و حقوق خود در طلاق برسی.
انواع مهریه از نظر زمان مطالبه
همان طور که گفته شد زن مالک مهریه است و می تواند هر زمان که بخواهد مهریه خود را از شوهرش مطالبه کند، اما مهریه از نظر زمان مطالبه به دو دسته تقسیم می شود:
- مهریه عندالمطالبه: مهریه عندالمطالبه یعنی هر زمان که زوجه بخواهد می تواند مهریه اش را از همسرش درخواست بنماید و زوج موظف به پرداخت مهریه است. در صورتی که مهریه عندالمطالبه باشد زن می تواند از حق حبس مهریه استفاده کند. هنگامی که مهریه به صورت عندالمطالبه باشد، اصل بر این است که مرد توانایی پرداخت آن را دارد، مگر آنکه خلاف آن ثابت شود و بار اثبات آن نیز بر عهده شوهر است و در واقع او باید ثابت نماید توانایی کافی برای پرداخت تمام و یا پرداخت بخش زیادی از مهریه را به صورت یکجا ندارد.
- مهریه عندالاستطاعه: مهریه عندالاستطاعه یعنی پرداخت آن از سوی مرد به همسرش مشروط به داشتن توانایی مالی است و اصل بر این است که مرد توانایی مالی برای پرداخت مهریه به صورت یکجا را ندارد. چنانچه زوجه مهریه خود را درخواست کند، اصل بر این است که زوج توانایی پرداخت تمام و یا بخشی از آن را به صورت یکجا ندارد و بار اثبات خلاف این موضوع بر عهده زوجه است.
همچنین اگر زمانی برای مطالبه مهریه تعیین نشده باشد، مهریه حال و اگر برای مطالبه مهریه از سوی زوجه مهلتی تعیین شده باشد و زن تا زمان مشخص شده نتواند مهریه اش را مطالبه کند، مهریه موجل خواهد بود. برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله مهریه موجل و حال مراجعه کنید.
برای اینکه از بذل مهریه از طرف زن و یا آثار حقوقی رجوع از هبه بخشیده شده مطلع بشی با شماره تلفن وکیل مهریه موسسه حقوقی دادآرمان تماس بگیر و هر سوالی داری بپرس.
نحوه تبدیل مهریه عندالاستطاعه به عندالمطالبه
یکی از سوالات متداولی که در مورد مهریه مطرح می شود، تبدیل مهریه عندالاستطاعه به عندالمطالبه است. با توجه به اینکه طبق رای وحد رویه شماره 488 مورخ 15/6/1388 افزایش مقدار مهریه پس از عقد نکاح ممنوع است، آیا می توان مهریه عندالاستطاعه را به عندالمطالبه تبدیل کرد؟
در پاسخ به این سوال باید گفت، طبق رای وحدت رویه شماره 488 فقط افزایش مهریه ممنوع شده است و مهریه شرعی همان است که در ضمن عقد واقع شده است و ازدیاد مهریه بعد از عقد شرعاً صحیح نیست و ترتیب آثار مهریه بر آن خلاف موازین شرع شناخته شد، اما تبدیل مهریه عندالاستطاعه به عندالمطالبه منعی ندارد و زوجین می توانند طبق توافق با مدارک شناسایی خود به همراه عقدنامه به دفترخانه اسناد رسمی مراجعه کنند و با پرداخت هزینه حق ثبت دفترخانه مهریه عندالاستطاعه را به عندالمطالبه تبدیل کنند.
اگر برای مطالبه مهریه نیاز به مشورت با یک وکیل مهریه با تجربه داری، اما وقت کافی برای مراجعه به دفتر وکیل مهریه نداری می تونی با بهترین وکیل مهریه در تهران به صورت آنلاین در ارتباط باشید. وکیل مهریه آنلاین موسسه حقوقی دادآرمان به سوالات شما در مورد مهریه از طریق واتساپ، تلگرام و اینستاگرام پاسخ می دهد.
نظریه مشورتی شماره 7/98/1535 مورخ 1398/10/22
سوال: احتراما در خصوص مهریه که در سند نکاحیه قید شده است بعد از عقد امکان زیاد کردن یا کم کردن میزان آن و همچنین امکان اینکه عندالاستطاعه به عندالمطالبه یا بر عکس تبدیل شود بعد از عقد وجود دارد اگر چنین اقدامی توسط دفترخانه به عمل آمد وظیفه دادگاه چیست دادگاه میتواند بر همین مبنا رای صادر نماید و یا باید هر آنچه در سند نکاحیه اولیه قید شده دادگاه رای صادر می نماید.
نظریه مشورتی: اولا، افزایش مهریه زوجه پس از عقد نکاح طی سند اقرارنامه یا در سند رسمی دیگر عنوان مهریه ندارد؛ اما این افزایش، دین و تعهدی بر ذمه زوج است که لازم الوفاء بوده و بر همین اساس زوجه می تواند در صورت عدم پرداخت، اقامه دعوی نموده و این دعوی قابل استماع است. ثانیا، کاهش مهریه و یا بذل آن نیز با توافق زوجه بلامانع است. ثالثا، در صورت توافق زوجین بر تبدیل مهریه عندالمطالبه به عندالاستطاعه و برعکس و احراز این امر توسط دادگاه، حسب مورد احکام و آثار مهریه مورد توافق بعدی بر آن مترتب می شود.
برای اطلاع از قانون جدید مهریه و همچنین هزینه وکیل مهریه در دعاوی مطالبه مهریه کلیک کنید.
رای وحدت رویه شماره 488 هیات عمومی دیوان عدالت اداری
شاکی به شرح دادخواست تقدیمی اعلام داشته است، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در قسمت (ب) بند 151 بخشنامه های ثبتی مقرر داشته، چنانچه به علل مختلف زوج در مقام ازدیاد مهریه زوجه برآید، این عمل باید به موجب اقرارنامه رسمی صورت گیرد که در دفترخانه اسناد رسمی به ثبت برسد. دفاتر اسناد رسمی به استناد همین بخشنامه با تنظیم اقرارنامه ثبتی به طور غیرشرعی مهریه ها را افزایش می دهند که اغلب موجب تزلزل ارکان خانواده ها و ارزش های آن را فراهم می سازد. با عنایت به اینکه مهریه از فروعات عقد بوده و بر اساس قوانین شرع مقدس اسلام، هرگونه افزایش در میزان مهریه مستلزم فسخ نکاح و جاری شدن مجدد صیغه عقد دائم و تحقق ایجاب و قبول طرفین میباشد، بخشنامه مذکور مغایر موازین شرعی است. لذا به علت این مغایرت تقاضای ابطال آن را دارد. سرپرست دفتر حقوقی و امور بین الملل سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در پاسخ به شکایت مذکور طی نامه شماره 129703/87 مورخ 19/12/1387 ضمن ارسال تصویر نامه شماره 116301/87 مورخ 30/11/1387 اداره کل امور اسناد و سردفتران اعلام نموده اند، با عنایت به مفاد نامه مذکور و همچنین قسمت (ب) از بند 151 مجموع بخشنامه های ثبتی تا اول مهر ماه سال 1365 که اشعار می دارد، «چنانچه به علل مختلف زوج در مقام ازدیاد مهریه زوجه برآید این عمل باید به موجب اقرارنامه رسمی صورت گیرد که در دفترخانه اسناد رسمی به ثبت می رسد…» و مستنداً به ماده 190 قانون مدنی قصد طرفین و رضایت آنها جهت کاهش و یا افزایش مهریه شرط اقدام نمایند.
در نامه اداره کل امور اسناد و سردفتران سازمان ثبت نیز چنین آمده است، قسمت (ب) بند 151 مجموعه بخشنامه های ثبتی، ماهیتاً براساس اصل آزادی اراده انسان ها و قاعده « الناس مسلطون علی اموالهم» با در نظر گرفتن اینکه مهریه در عقد دائم از ارکان عقد نیست و همچنین با رعایت شرایط ماده 190 قانون مدنی تنظیم یافته است و نه درجهت حکم به افزایش مهریه پس از تنظیم عقد کما اینکه زوجین با استفاده از همین اصل و قاعده، بعضاً در جهت کاهش میزان مهریه ما فی القباله فی ما بین خود پس از عقد نیز اقدام می نمایند و منع و جلوگیری از اعمال چنین حقوق مسلمی، مغایر با مبانی محرز و شناخته شده مذکور است، هر چند که این حقوق را می توان به نحو بیع یا صلح هم اعمال نمود. لذا قسمت (ب) بند 151 مجموعه بخشنامه های ثبتی با قوانین و مقررات موضوعه مغایرت ندارد. دبیر محترم شورای نگهبان در خصوص ادعای خلاف شرع بودن قسمت (ب) بند 151 مجموعه بخشنامه های ثبتی، طی نامه شماره 35079/30/88 مورخ 12/5/1388 اعلام داشته اند، مهریه شرعی همان است که در ضمن عقد واقع شده است و ازدیاد مهر بعد از عقد شرعاً صحیح نیست و ترتیب آثار مهریه بر آن خلاف موازین شرع شناخته شد. هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ فوق با حضور رؤسا و مستشاران و دادرسان علی البدل شعب دیوان تشكیل و پس از بحث و بررسی و انجام مشاوره با اکثریت آراء به شرح آتی مبادرت به صدور رأی می نماید.
جهت دریافت مشاوره با شماره تماس وکیل خانم موسسه حقوقی دادآرمان در ارتباط باشید…
رأی هیات عمومی
به شرح نظریه شماره 35079/30/88 مورخ 12/5/1388 فقهای محترم شورای نگهبان «مهریه شرعی همان است که در ضمن عقد واقع شده است و ازدیاد مهر بعد از عقد شرعاً صحیح نیست و ترتیب آثار مهریه بر آن خلاف موازین شرع شناخته شد.» بنابراین جزء (ب) از قسمت 151 بخشنامه های ثبتی که نتیجتاً مبین امکان افزایش مهریه به شرط تنظیم سند رسمی است، مستنداً به قسمت دوم اصل 170 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و ماده 41 قانون دیوان عدالت اداری مصوب 1385 ابطال می شود.
هیأت عمومی دیوان عدالت اداری معاونت قضایی دیوان عدالت اداری ـ رهبرپور
برای دریافت مشاوره آنلاین در مورد مهریه و مشورت با وکیل آنلاین از طریق پیج اینستاگرام بهترین وکیل ایران با دکتر مهدی رضوی بهترین وکیل مهریه در شرق تهران در ارتباط باشید…
کلام آخر
وکیل مهریه یک وکیل پایه یک دادگستری است که در خصوص دعاوی مربوط به مهریه فعالیت و قبول وکالت می نماید و به همه ی قوانین مهریه خصوصا قوانین جدید و همچنین روند رسیدگی دادگاه خانواده به دعاوی مهریه آشنایی کامل دارد، بنابراین وکیل مهریه، بهترین کسی است که می تواند هر یک از زوجین را در مورد دعاوی مهریه مانند مطالبه مهریه از ارث، اعسار از پرداخت مهریه، درخواست تعدیل اقساط مهریه و غیره راهنمایی کند. از این رو موسسه حقوقی دادآرمان برای دریافت مشاوره حقوقی حضوری، بهترین وکیل مهریه در تهران را به شما معرفی می کند.
همچنین می توانید برای اطلاع از حقوق خود در طلاق با وکیل طلاق تضمینی موسسه حقوقی دادآرمان تماس بگیرید تا با دریافت کاملترین راهنمایی و مشاوره در مورد دعاوی طلاق از حقوق مالی و غیرمالی خود در طلاق مطلع بشی. همچنین وکیل خانواده موسسه حقوقی دادآرمان این امکان را فراهم کرده اند که شما عزیزان بتوانید به صورت آنلاین با وکلای خانواده (وکیل آنلاین طلاق و وکیل مهریه آنلاین) از طریق تلگرام، واتساپ و اینستاگرام در ارتباط باشید و سوالات خود را در زمینه دعاوی خانواده مطرح کنید.
مهریه عندالمطالبه یعنی هر زمان که زوجه بخواهد می تواند مهریه اش را از همسرش درخواست بنماید و زوج موظف به پرداخت مهریه است و مهریه عندالاستطاعه یعنی پرداخت آن از سوی مرد مشروط به داشتن توانایی مالی است و اصل بر این است که مرد توانایی مالی برای پرداخت مهریه به صورت یکجا را ندارد.
بله، طبق قانون ممنوعیتی برای تبدیل مهریه عندالاستطاعه به عندالمطالبه وجود ندارد.
زوجین می توانند با مدارک شناسایی خود و عقدنامه به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنند و با پرداخت حق ثبت برای تبدیل مهریه عندالاستطاعه به عندالمطالبه اقدام کنند.
خیر، طبق رای وحدت رویه شماره 488 هیات عمومی دیوان عدالت اداری، مهریه شرعی همان است که در ضمن عقد واقع شده است و ازدیاد مهر بعد از عقد شرعاً صحیح نیست و ترتیب آثار مهریه بر آن خلاف موازین شرع شناخته شد.