درصد وکیل از ارث چقدر است؟
درصد وکیل از ارث : ارثیه، ترکه یا ماترک به تمام اموال و دارایی های به جا مانده از متوفی گفته می شود؛ اعم از منقول مانند خودرو یا غیر منقول مانند املاک که پس از پرداخت دیون و بدهی های متوفی از ماترک، مابقی آن بین ورثه تقسیم می شود.
گاهی ممکن است به دلایل مختلف بین ورثه برای تقسیم ترکه اختلافاتی به وجود آید که ورثه برای حل اختلاف خود مجبور شوند به دادگاه مراجعه کنند. در این صورت اگر ورثه برای طرح دادخواست و تشکیل پرونده و پیگیری آن در مراجع قضایی به یک وکیل ارث وکالت دهند، درصد وکیل از ارث چقدر است و چه مقدار از ترکه به وکیل تعلق می گیرد؟
ورثه می توانند با پرداخت درصد وکیل از ارث، برای انحصار وراثت و دیگر دعاوی مربوط به ارث به او وکالت دهند و به این ترتیب از اتلاف وقت ورثه و سردرگمی آنها در مراجع قضایی جلوگیری شود.
همچنین می توانید با وکلای خانواده موسسه حقوقی دادآرمان جهت دریافت مشاوره رایگان تلفنی ، حضوری و آنلاین (وکیل مهریه – وکیل ارث – وکیل طلاق – مطالبه مهریه از ارث … ) در ارتباط باشید
نحوه محاسبه درصد وکیل از ارث
دعاوی مربوط به تقسیم ترکه، مانند دعاوی دیگر دارای چند مرحله است که درصد وکیل از ارث براساس اینکه پرونده ی تقسیم ترکه در کدام مرحله باشد، محاسبه می شود؛ مثلاً اگر پرونده در مرحله بدوی باشد درصد وکیل از ارث مربوط به مرحله بدوی یا نخستین پرداخت می شود. همچنین مقدار و نحوه ی پرداخت آن بستگی به توافق وکیل ارث با موکل دارد و این مبلغ طبق برخی معیارها تعیین می شود؛ مانند پیچیدگی پرونده ، تعداد جلسات دادرسی، تعداد مراحل دادرسی و غیره.
تقسیم ترکه توسط دادگاه
اموال به جا مانده از متوفی، تا زمانی که بین وراث تقسیم نشده باشد، همه ی ورثه در آن مال یا اموال به صورت مشاع، شریک هستند. چنانچه ورثه برای تقسیم ترکه اتفاق نظر و توافق نداشته باشند و با پرداخت درصد وکیل از ارث، برای تقسیم ترکه و رفع اختلاف خود به دادگاه مراجعه کنند، دادگاه به چند صورت ترکه را که بین ورثه، مشاع است را بین آنها تقسیم می کند:
1- افراز: افراز ترکه یعنی جدا کردن سهم هر یک از ورثه از دیگران. در افراز ترکه باید به این نکته توجه داشت که برای افراز مال باید مال مورد نظر تجزیه پذیر باشد؛ در غیر این صورت برای تقسیم ترکه از روش های دیگری استفاده می شود. در واقع مال مشاع باید دارای اجزای مساوی باشد یا قیمت و بهای اجزای آن برابر باشد. مانند زمین کشاورزی که همه ی قسمت های آن دارای ارزش و قیمت برابر با یکدیگر است. در این صورت به هر یک از ورثه، به تناسب سهم مشاع او داده می شود، هر چند که اندازه سهم و قیمت آن نیز معین نشود .
بهتر است ورثه برای پیگیری پرونده ی تقسیم ترکه در دادگاه با پرداخت درصد وکیل از ارث، به او وکالت دهند تا با دانش و تخصصی که در این زمینه دارد، پرونده تقسیم ترکه را در دادگاه پیگیری و حل و فصل نماید.
2- تعدیل: اگر افراز ترکه توسط دادگاه ممکن نباشد، برای تقسیم ترکه از تعدیل استفاده می شود. در واقع زمانی که مال به جا مانده تجزیه پذیر نباشد، از طریق قیمت آنها تعدیل انجام می شود. یعنی با ایجاد ارزش برابر اموال تقسیم می شود. طبق ماده 316 قانون امور حسبی، تقسیم ترکه به صورتی است که برای هر یک از ورثه از هر نوع اموال سهمی معین شود و اگر بعضی از اموال بدون زیان قابل قسمت نباشد، ممکن است آن را در سهم بعضی از ورثه قرار داد و مقابل بهای آن از سایر اموال در سهم دیگران منظور نمود و اگر تعدیل، نیازمند به ضمیمه پول به اموال باشد به ضمیمه آن تعدیل می شود.
همچنین طبق ماده 319 قانون امور حسبی، هرگاه پس از تعدیل سهام، وراث به تعیین سهم توافق نداشته باشند، سهم آنها به قرعه تعیین می شود.
وکیل ارث به تمام قوانین مربوط به تقسیم ترکه و رویه دادگاه ها در این خصوص آگاهی دارد؛ به همین دلیل توصیه می شود، ورثه برای تقسیم ترکه توسط دادگاه با پرداخت درصد وکیل از ارث به او وکالت دهند.
3- تقسیم به رد: هرگاه برای تقسیم ترکه بین وراث، اموال به منظور افراز تجزیه پذیر نباشد و ارزش برابر بین اموال نیز امکان پذیر نباشد و به این ترتیب قابل تعدیل هم نباشد، برای تقسیم اموال از تقسیم به رد استفاده می شود. اگر تعدیل سهم بدون ضمیمه کردن مالی از خارج ممکن نباشد، دادگاه برای تقسیم، بعضی از ورثه را ملزم می کند تا در برابر سهم بیشتری که از مال مشاع می برند؛ پول یا مالی به دیگران بدهند؛ به این نوع تقسیم به اعتبار دادن مال خارجی، تقسیم به رد گفته می شود.
به بیان ساده تر، در تقسیم به رد، مالی که قیمت بیشتری دارد به یکی از وراث و مالی که قیمت کمتری دارد به وارث دیگر داده می شود و وارثی که مال گران تر را به ارث برده است، باید به همان مقداری که ارزش مال بیشتر بوده، به وارث دیگر بدهد.
4- فروش اجباری مال و تقسیم بهای آن بین ورثه: در صورتی که برای تقسیم ترکه، هیچ یک از سه روشی که در بالا گفته شد، امکان پذیر نباشد، دادگاه رأی به فروش اموال و تقسیم قیمت آن بین ورثه را صادر می کند. به این صورت که، ورثه باید از اداره ی ثبت، گواهی غیر قابل افراز بودن ملک را دریافت کنند و با ارائه گواهی به دادگاه، دستور فروش اموال را بگیرند.
طبق ماده 317 قانون امور حسبی، چنانچه مالی که از متوفی به جا مانده است، اعم از منقول یا غیر منقول، قابل تعدیل و تقسیم نباشد، ممکن است فروخته و بهای آن بین ورثه تقسیم شود. فروش اموال به ترتیب عادی انجام خواهد شد، مگر آن که ورثه، فروش مال را به طریق مزایده درخواست نمایند.
در تمام مراحلی که برای تقسیم ترکه گفته شد، ورثه می توانند با پرداخت درصد وکیل از ارث، از وی کمک بگیرند و با وکالت دادن به وکیل ارث، در تسریع رسیدگی به پرونده و حصول نتیجه کمک بسزایی نمایند و در کوتاه ترین زمان ممکن به نتیجه ی مطلوب دست یابند.
* نکته: طبق ماده 317 قانون امور حسبی، اگر ترکه قابل تقسیم نباشد، دادگاه باید دستور فروش ترکه را صادر نماید و نمی تواند رأی بر بطلان دعوا صادر کند .
برخی نکات تقسیم ترکه
چنانچه ورثه قصد تقسیم ترکه را دارند باید با پرداخت درصد وکیل از ارث، از یک وکیل ارث با تجربه کمک و راهنمایی های لازم را دریافت نماید؛ زیرا وکیل ارث به تمام قوانین و نکات تقسیم ترکه آگاه است که در ادامه ی مطلب به برخی از این نکات اشاره می کنیم:
* نکته 1: تعدد ترکه: اگر ترکه متوفی متعدد باشد، مثلاً دارای املاک، خودرو، وجه نقد و غیره باشد؛ لازم نیست حتماً تقسیم اجباری در تمام اموال و دارایی ها اعمال شود و متقاضی (وارث) می تواند افراز و تقسیم سهم خود را فقط در یکی از آنها نیز درخواست نماید. طبق ماده 596 قانون مدنی، چنانچه اموال مشاع متعدد باشد؛ قسمت اجباری در برخی از آنها همراه با تقسیم بقیه اموال نمی باشد.
* نکته 2: طبق ماده 322 قانون امور حسبی، دادگاه در تقسیم ترکه باید آنچه به عنوان وصیت و دیون متوفی تشخیص می دهد از ترکه، خارج و نسبت به تقسیم مابقی آن اقدام نماید؛ در این صورت دادگاه نمی تواند به دلیل عدم استخراج وصیت و دیون از ترکه، از تقسیم آن امتناع نماید.
* نکته 3: گرفتن گواهی انحصار وراثت مدت دار نیست و ورثه هر زمان که بخواهند می توانند برای دریافت آن اقدام نمایند.
چنانچه پرونده ی تقسیم ترکه پیچیده بوده و ورثه به تنهایی قادر به پیگیری آن در دادگاه نباشند و از قوانین ارث و میراث نیز اطلاعی نداشته باشند، باید برای سهولت در پیگیری پرونده به یک وکیل ارث، وکالت داده و با پرداخت درصد وکیل از ارث از راهنمایی های وی بهره مند شوند.
* نکته 4: تقسیم سرقفلی: چنانچه یکی از اموال به جا مانده از متوفی، سرقفلی باشد؛ باید در دعوای تقسیم ترکه، مالک ملک، نیز جزء خواندگان دعوا باشد؛ در غیر این صورت نسبت به آن، قرار عدم استماع دعوا صادر خواهد شد.
* نکته 5: تفاوت تقسیم ترکه و مطالبه ی سهم الارث: درخواست تقسیم ترکه، از امور حسبی است و غیر ترافعی می باشد و باید به طرفیت تمام ورثه مطرح شود؛ اما در مطالبه ی سهم الارث، باید طبق دعاوی مالی تقدیم شود؛ این دعوا ترافعی است و باید به طرفیت کسی که مال در تصرف او می باشد، مطرح گردد.
* نکته 6: طبق ماده 606 قانون مدنی، اگر بعد از تقسیم ماترک متوفی، مشخص شود که وی به شخصی بدهکار بوده، طلبکار باید برای دریافت طلب خود به هر یک از وراث مراجعه کند و ورثه باید به نسبت سهمشان از ترکه، بدهی وی را پرداخت نمایند. در صورتی که یکی از ورثه معسر (ندار) باشد، طلبکار می تواند برای سهم معسر از طلب خود، به وراث دیگر مراجعه کند.
این نکات و بسیاری نکات دیگر در خصوص تقسیم ترکه، که وکیل ارث می تواند در مورد آن ورثه را راهنمایی نماید و به حل اختلاف میان ورثه کمک بسزایی نماید و ورثه با پراخت درصد وکیل از ارث براساس مشاوره و راهنمایی وکیل ارث می توانند با آگاهی لازم برای طرح دادخواست تقسیم ترکه اقدام نمایند.