اجرت المثل ایام زوجیت
اجرت المثل ایام زوجیت چیست؟
زوجه پس از ازدواج، وظایفی را در زندگی مشترک بر عهده می گیرد که شامل تمكین (عام و خاص) است. چنانچه زوجه در منزل اموری را انجام دهد، می تواند درخواست دستمزد نماید، به شرطی که آن کارها را به قصد رایگان انجام نداده باشد که به این دستمزد اجرت المثل ایام زوجیت گفته می شود.
* طبق ماده 336 قانون مدنی، هر کس بر حسب امر دیگری اقدام به عملی نماید که در عرف برای آن عمل اجرتی بوده یا آن شخص عادتاً مهیای آن عمل باشد، عامل مستحق اجرت عمل خود خواهد بود؛ مگر اینکه معلوم شود که قصد تبرع (رایگان) داشته است.
* همچنین طبق بند الف تبصره 6 ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق مصوب 1371 مجمع تشخیص مصلحت نظام، چنانچه زن کارهایی را که شرعاً بر عهده وی نبوده، به دستور شوهر و با نداشتن قصد تبرع انجام داده باشد و این امر برای دادگاه نیز ثابت شود، دادگاه اجرت المثل کارهای انجام شده را محاسبه و به پرداخت آن حکم می کند.
نکته: اگر در طلاق از طرف مرد به زن اجرت المثل ایام زوجیت تعلق نگیرد دادگاه مبلغی را به عنوان نحله برای دستمزد کارهای زن در منزل شوهر تعیین می کند.
شرط ضمن عقد و تعیین اجرت المثل ایام زوجیت
زوجین مي توانند در زمان عقد نکاح برای اجرت المثل ایام زوجیت شرطی را تعیین کنند؛ مثلاً زن براي انجام امور منزل به درخواست زوج، ماهانه مبلغی دريافت نماید يا اينكه شرط كنند، چنين مبلغي هيچگاه به زوجه پرداخت نشود و زن هم حق مطالبه آن را ندارد. در خارج از شكل قضايي زوجین مي توانند براي پرداخت مبلغ اجرت المثل با هم توافق کنند.
وکیل طلاق تضمینی موسسه حقوقی دادآرمان آماده ی پاسخگویی به سوالات شما در خصوص طلاق و دعاوی مربوط به آن (مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت در طلاق، الزام به تمکین زوجه، حضانت فرزند و…) است، از این رو می تونی با شماره ی بهترین وکیل طلاق تضمینی در شرق تهران تماس بگیری و مشاوره رایگان دریافت کنی.
شرایط دریافت اجرت المثل ایام زوجیت
1- اگر زن در انجام امور خانه داری و نگه داری فرزندان، شرط ضمن عقد داشته باشد، اجرت المثل به او تعلق نخواهد گرفت.
2- زوجه نباید در انجام کارهای خانه داری قصد تبرع (رایگان) داشته باشد؛ در غیر این صورت نمی تواند اجرت المثل ایام زوجیت را مطالبه کند.
3- اگر درخواست طلاق از سوی زوجه مطرح شود، به وی اجرت المثل ایام زوجیت تعلق نخواهد گرفت.
4- در صورتی که طلاق به دلیل نشوز زوجه باشد؛ در این صورت به زن اجرت المثل ایام زوجیت تعلق می گیرد. فقط در صورتی که زن زندگی خانوادگی را ترک کرده باشد به او اجرت المثل ایام زوجیت تعلق نمی گیرد.
اصل عدم تبرع در مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت
مبنای مطالبه ی اجرت المثل ایام زوجیت در طلاق اصل بر عدم تبرع است. طبق ماده 265 قانون مدنی، اصل عدم تبرع یعنی، هرگاه شخصی مال خود را به دیگری تسلیم نماید یا دیگری را از منافع كار خویش بهره مند سازد، فرض بر عدم تبرع است و نباید عمل فرد را به قصد تملیك و بخشش دانست. با بیانی ساده عدم تبرع یعنی انجام کاری یا دادن مالی که به صورت رایگان نباشد.
اگر نیاز به راهنمایی و مشاوره با یک وکیل طلاق تضمینی با تجربه داری، موسسه حقوقی دادآرمان بهترین وکیل طلاق تضمینی در شمال تهران را به شما معرفی می کند.
دعوای مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت
دعوای مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت یكی از دعاوی مالی است كه در دادگاه خانواده طرح می شود.
زن می تواند دادخواست اجرت المثل را مستقل از دادخواست صدور گواهی عدم امکان سازش دهد و نیازی نیست که پس از طلاق به این امر اقدام نماید و قبل از طلاق نیز مطالبه ی آن امکان پذیر است.
از جهت رسیدگی به دعوای مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت، بین دعاوی که قبل از طلاق، حین طلاق و یا پس از طلاق صورت می گیرد، تفاوتی وجود ندارد و در همه ی حالت های مذکور روند رسیدگی یکسان است. دادگاه می تواند هر گونه اقدامی كه برای كشف حقیقت مؤثر است را به هر شكلی كه لازم بداند را انجام دهد، از جمله تحقیق محلی یا شهادت شهود و با تعیین جلسه بعدی از طرفین و شهود معرفی شده دعوت و نسبت به اجرای قرار اقدام نماید.
ممكن است دادگاه برای تعیین میزان اجرت المثل ایام زوجیت، قرار ارجاع امر به كارشناس را نیز صادر نماید كه در این صورت با تعیین وقت نظارت، دستور پرداخت دستمزد كارشناس توسط خواهان، صادر و به محض پرداخت حق الزحمه در وقت تعیین شده اجرا می شود و در صورت عدم پرداخت دستمزد قرار ابطال دادخواست صادر می گردد.
در جلسه ی بعدی دادگاه نسبت به اجرای دستور صادره اعم از استماع شهادت شهود یا اجرای قرار تحقیق محلی و قرار كارشناسی اقدام می شود.
* دادگاه با دریافت صورتجلسه اجرای قرار و استماع شهادت شهود در صورت درستی ادعا و نظریه كارشناسی مبنی بر تعیین میزان اجرت المثل ایام زوجیت و نبود اعتراض موجه به آن ، اقدام به صدور رأی می نماید و در صورت دریافت اعتراض قرار ارجاع امر، به هیأت كارشناسی صادر می گردد.
تعیین میزان اجرت المثل ایام زوجیت
در تعیین میزان اجرت المثل ایام زوجیت، وضع مالی مردم ملاک تعیین مبلغ اجرت المثل نمی باشد، بلکه با ارجاع این امر به کارشناسی، حق الزحمه زن در امور خانه داری و نگه داری از فرزندان مشخص می شود.
در تعیین میزان اجرت المثل کارشناس به موارد مختلفی دقت می نماید که عبارتند از:
1- به زنان شاغل که در خارج از منزل کار می کنند، اجرت المثل كمتري تعلق مي گيرد؛ زیرا وقتي زن بيرون از خانه شاغل باشد، وقت كمتري براي كارهاي منزل مي گذارد و به زنان خانه دار اجرت المثل بیشتری تعلق می گیرد.
2- میزان تحصيلات زن
3- وضعیت اجتماعي، شأن زن، شغل پدر، محل زندگي در زمان مجردي و تحصيلات در زمان تجرد و بعد از ازدواج
4- تعداد و جنسیت فرزندان در میزان اجرت المثل مؤثر است؛ به طوری که اجرت المثل مادرانی که فرزند یا فرزندان دختر دارند، کمتر از اجرت المثل مادرانی است که فرزند پسر دارند.
5- شیر دادن مادر به فرزند
6- بزرگ کردن فرزند یا فرزندان همسر از ازدواج سابق او توسط زوجه
آیا به زن ناشزه اجرت المثل تعلق می گیرد؟
زن ناشزه به زنی گفته می شود که از انجام وظایف زناشویی که به آن تمکین (خاص و عام) گفته می شود امتناع کند و در صورت عدم تمکین زوجه از شوهرش به او ناشزه می گویند. اجرت المثل ایام زوجیت، دستمزد است که به زن در انجام امور خانه داری که به دستور شوهر و به قصد عدم تبرع انجام داده، تعلق می گیرد.
عدم تمکین زن به دو صورت می باشد؛ اگر زن در منزل مشترک زندگی کند و امور خانه داری را انجام دهد و عدم تمکین از شوهر تنها در خصوص تمکین خاص (رابطه زناشویی) باشد، در این صورت به زن اجرت المثل ایام زوجیت تعلق می گیرد، اما چنانچه زن منزل مشترک را ترک کند و مرد نشوز وی را در دادگاه خانواده اثبات کند به زن اجرت المثل ایام زوجیت تعلق نمی گیرد.
اجرت المثل ایام زوجیت در دوران عقد
یکی از سوالاتی که در مورد مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت مطرح می شود این است که آیا در دوران عقد به زن اجرت المثل ایام زوجیت تعلق می گیرد؟
در پاسخ به این سوال باید گفت در صورتی که در دوران عقد اسباب تمکین برای زن مهیا باشد و از شوهر تمکین کند به او اجرت المثل تعلق می گیرد، اما چنانچه در دوران عقد زن از شوهر تمکین نکرده باشد، اجرت المثل ایام زوجیت به او تعلق نخواهد گرفت.
برای اینکه از حقوق مالی خود در طلاق مطلع بشی، با موسسه حقوقی دادآرمان تماس بگیر و از بهترین وکیل طلاق تضمینی در تهران مشاوره رایگان دریافت کن.
عدم پرداخت اجرت المثل ایام زوجیت
چنانچه دادگاه، زوج را ملزم به پرداخت اجرت المثل نماید و زوج آن را پرداخت نکند، زوجه می تواند طبق قانون برای مطالبه اجرت المثل اقدام نماید.
طبق ماده ۲ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی، زوجه می تواند برای مطالبه اجرت المثل خود از دادگاه درخواست توقیف اموال شوهر را بدهد. همچنین طبق ماده 3 قانون فوق الذکر، اگر امکان دریافت اجرت المثل ایام زوجیت از روش های ذکر شده در این قانون وجود نداشته باشد، زوج به درخواست زوجه تا زمان اجرای حکم و یا پذیرفته شدن ادعای اعسار زوج در پرداخت اجرت المثل و یا اعلام رضایت از سوی زوجه، حبس گردد.
برای دریافت راهنمایی و مشاوره رایگان در زمینه طلاق، با بهترین وکیل طلاق تضمینی، موسسه حقوقی دادآرمان تماس بگیر.
اعسار از پرداخت اجرت المثل ایام زوجیت
زوج که مدعی اعسار از پرداخت اجرت المثل است، باید پس از صدور حکم به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه کند و دادخواست اعسار را ثبت نماید.
مدارک لازم برای دادخواست اعسار از پرداخت اجرت المثل ایام زوجیت عبارتند از:
1- دادنامه محکومیت اجرت المثل ایام زوجیت
2- استشهادیه که شهادت کتبی دو نفر است.
3- صورت کلیه اموال منقول و غیرمنقول
4- میزان وجوه نقد در کلیه حساب های بانکی و فهرست کلیه نقل و انتقالات اموال در یک سال گذشته
* نکته: فرم های مربوط به صورت اموال و نقل و انتقالات یک سال گذشته زوج که مدعی اعسار می باشد از همان دفتر خدمات قضایی تهیه می شود.
توقیف اموال زوج پس از صدور حکم اعسار
چنانچه پس از صدور حکم اعسار زوج از پرداخت اجرت المثل ایام زوجیت، اموالی از وی کشف شود، زوجه می تواند طبق ماده ۲ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی، با معرفی اموال زوج، موجب توقیف آنها شود و با حکم دادگاه از محل فروش آن اموال، اجرت المثل زوجه پرداخت می شود.
* نکته: اموال مرد باید مستثنیات دین نباشد، در غیر این صورت زن نمی تواند اموال مرد را برای مطالبه حقوق مالی خود از جمله اجرت المثل ایام زوجیت توقیف کند.
موسسه حقوقی دادآرمان بهترین وکیل طلاق تضمینی در غرب تهران را به شما معرفی می کند تا با دریافت راهنمایی و مشاوره در خصوص دعاوی طلاق بتونی به حقوق خود در طلاق برسی.
نظریات مشورتی در مورد اجرت المثل ایام زوجیت
نظریه مشورتی شماره 2373/93/7 مورخ 29/9/1393
سوال: آیا مطالبه اجرت المثل از جانب زوجه مستلزم درخواست طلاق از جانب زوج است؟
جواب: زوجه می تواند مستقلاً و بدون اینکه زوج تقاضای طلاق کرده باشد مستندا به تبصره الحاقی در سال ۱۳۸۵ به ماده ۳۳۶ قانون مدنی و بند ۷ ماده ۴ قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱، با تقدیم دادخواست به دادگاه خانواده، اجرت المثل ایام زوجیت خود را مطالبه کند.
نظریه مشورتی شماره 84/95/7 مورخ 24/1/1395
سوال: برابر بند ج ماده ۹ قانون شوراهای حل اختلاف مصوب سال ۱۳۹۴ دعاوی خانواده راجع به جهیزیه، مهریه و نفقه تا نصاب مقرر در بند الف در صورتی که مشمول ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱ نباشد، در صلاحیت شورای حل اختلاف است؛ اما به اجرت المثل هیچ اشاره ای نشده است. حال آیا اجرت المثل در صلاحیت شورا یا دادگاه خانواده می باشد؟
جواب: با توجه به اینکه از اجرت المثل در بند ج ماده ۹ قانون شوراهای اختلاف مصوب ۱۳۹۴ نامی برده نشده است؛ لذا رسیدگی به آن با هر میزان وفق بند ۷ ماده ۴ قانون حمایت خانواده ۱۳۹۱، کماکان در صلاحیت دادگاه خانواده است.
کلام آخر
وکیل طلاق یک وکیل پایه یک دادگستری است که در زمینه دعاوی مربوط به طلاق فعالیت و قبول وکالت می نماید و به همه ی قوانین طلاق خصوصا قوانین جدید و همچنین روند رسیدگی دادگاه خانواده به دعاوی طلاق آشنایی کامل دارد، بنابراین وکیل طلاق، بهترین کسی است که می تواند هر یک از زوجین را برای طلاق و مطالبه ی حقوق آنها در طلاق و پس از آن راهنمایی کند؛ از این رو موسسه حقوقی دادآرمان برای دریافت مشاوره ی حضوری، بهترین وکیل طلاق تضمینی در تهران را به شما معرفی می کند؛ همچنین در صورتی که وقت کافی برای مراجعه ی حضوری به دفتر وکیل طلاق را ندارید، می توانید برای دریافت مشاوره ی رایگان به صورت آنلاین و بدون نیاز به مراجعه ی حضوری، با وکیل آنلاین موسسه حقوقی دادآرمان اقدام کنید و بدون اتلاف وقت و هزینه از مزایای مشورت با یک وکیل آنلاین طلاق بهره مند شوید.
برای دریافت مشاوره رایگان در خصوص دعاوی خانواده، با وکیل خانواده آنلاین موسسه حقوقی دادآرمان تماس بگیر و هر سوالی داری بپرس.
زوجه می تواند مستقلاً و بدون اینکه زوج تقاضای طلاق کرده باشد مستندا به تبصره الحاقی در سال ۱۳۸۵ به ماده ۳۳۶ قانون مدنی و بند ۷ ماده ۴ قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱، با تقدیم دادخواست به دادگاه خانواده، اجرت المثل ایام زوجیت خود را مطالبه کند.
1- دادنامه محکومیت اجرت المثل ایام زوجیت
2- استشهادیه که شهادت کتبی دو نفر است.
3- صورت کلیه اموال منقول و غیرمنقول
4- میزان وجوه نقد در کلیه حساب های بانکی و فهرست کلیه نقل و انتقالات اموال در یک سال گذشته
بله، طبق ماده ۲ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی، زوجه می تواند برای مطالبه اجرت المثل خود از دادگاه درخواست توقیف اموال شوهر را بدهد.
زوجه پس از ازدواج، وظایفی را در زندگی مشترک بر عهده می گیرد که شامل تمكین (عام و خاص) است. چنانچه زوجه در منزل اموری را انجام دهد، می تواند درخواست دستمزد نماید، به شرطی که آن کارها را به قصد رایگان انجام نداده باشد که به این دستمزد اجرت المثل ایام زوجیت گفته می شود.