نحوه تشکیل پرونده کیفری

نحوه تشکیل پرونده کیفری

طریقه رایج تشکیل یک پرونده کیفری

طبق ماده 64 قانون آیین دادرسی کیفری در امور جزایی یک پرونده ممکن است از پنج طریق تشکیل شود:

الف) شکایت شاکی یا مدعی خصوصی

ب) اعلام و اخبار ضابطان دادگستری، مقامات رسمی یا اشخاص موثق و مطمئن

ج) وقوع جرم مشهود در برابر دادستان یا بازپرس

ت) اظهار و اقرار متهم

ث) اطلاع دادستان از وقوع جرم به طرق قانونی دیگر

بر خلاف امور کیفری، در امور حقوقی وفق ماده 2 آیین دادرسی مدنی آن است که هیچ دادگاهی نمی‌تواند به دعوایی رسیدگی کند، مگر اینکه شخص یا اشخاص ذینفع یا وکیل یا قائم‌مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوی برابر قانون درخواست نموده باشد. پس در طریقه تشکیل پرونده بین امور کیفری و حقوقی تفاوت وجود دارد. اما اکثر پرونده‌های جزایی تشکیل شده در دادسرا یا از طریق شکایت شخص می‌باشد یا از طریق اعلام و اخبار ضابطان دادگستری، مقامات رسمی یا اشخاص موثق و مطمئن که به این دو مورد اشاده می‌شود.

از طریق اعلام و اخبار ضابطان دادگستری، مقامات رسمی یا اشخاص موثق و مطمئن

در برخی موارد دیده می‌شود که پرونده‌ای به مقام قضایی اعم از دادیاری و بازپرسی ارجاع می‌شود که حسب گزارش ضابطین دادگستری یا نهادهای دولتی از جمله میراث فرهنگی، اداره منابع طبیعی، اداره بهداشت تشکیل شده است. به عنوان مثال به چندین مورد اشاره می‌شود:

گزارش ضابطین دادگستری مبنی بر کشف 5 گرم مواد مخدر از نوع تریاک در ید آقای ………… یا گزارش ضابطین مبنی بر کشف یک دستگاه تجهیزات دریافت از ماهواره در ید آقای …………

از طریق شکایت شاکی یا مدعی خصوصی

طبق ماده 8 قانون آیین دادرسی کیفری محکومیت به کیفر فقط ناشی از ارتکاب جرم است و اینکه چه عملی جرم می‌باشد در ماده 2 قانون مجازات اسلامی به آن اشاره شده است. حال جرم واقع شده در عالم خارج ممکن است جنبه خصوصی داشته باشد یا ممکن است جنبه عمومی داشته باشد یا ممکن است هم جنبه خصوصی و هم عمومی داشته باشد که در چنین مواردی به شخص که عنوان مجرمانه نسبت به وی واقع شده و متحمل ضرر و زیان شده بزه ‌دیده گفته می‌شود که چنین شخصی یا تعقیب مرتکب را درخواست می‌کند که به او شاکی گفته می‌شود یا جبران ضرر و زیان را خواستار است که به وی مدعی خصوصی گفته می‌شود. شاکی یا مدعی خصوصی معمولاً شکایت خود را در قالب شکوائیه مطرح می‌کند.

بهتر است بدانید نحوه تشکیل پرونده های کیفری در دعاوی خانواده ، کمی متفاوت است به همین منظور جهت دریافت آگاهی و مشاوره حقوقی با وکیل خانواده موسسه حقوقی دادآرمان (وکیل ارث – وکیل طلاق – وکیل استرداد جهیزیه ….) می توانید در ارتباط باشید.

پرسش و پاسخ حقوقی

مشاوره حقوقی رایگان و آنلاین

وکیل پایه یک دادگستری تهران 

دعاوی کیفری 

وکیل ملکی 

وکیل طلاق 

وکیل مواد مخدر 

5 1 رای
امتیاز دهید
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها