کاربری ساختمان چیست؟
به شیوهی استفاده از یک ملک کاربری ساختمان میگویند، که با توجه به طرح تفصیلی شهرداری و براساس چگونگی استفاده از آن ملک و فعالیتهای شهری در اطراف آن مشخص میشود.
انواع کاربری املاک
1- کاربری مسکونی
2- کاربری تجاری
3- کاربری اداری
4- کاربری صنعتی
5- کاربری خدماتی
6- کاربری معدن
7- کاربری کشاورزی
8- کاربری ورزشی
9- فاقد کاربری
1- کاربری مسکونی
ساختمانی که طبق طرح جامع و تفصیلی شهرداری در محدودهای از شهر با تراکمهای مختلف مسکونی ساخته شود این ویژگی را دارد که افرادی در آن سکونت کنند، بنابراین مجوز شهرداری آن، با کاربری مسکونی صادر میشود.
حتی زمینی که در تراکمهای مسکونی شهر واقع شده است میتواند کاربری مسکونی داشته باشد.
کاربری مسکونی برای ساختمانهایی صادر میشود که با هدف اسکان و سکونت دائم یا موقت خانوار ساخته شده و شامل چندین اتاق، آشپزخانه و سرویس بهداشتی هستند. آپارتمان، ساختمان ویلایی و زمین مسکونی املاکی هستند که کاربری مسکونی دارند.
زمین مسکونی: زمینی که ساخت و سازی در آن انجام نشده است؛ اما مجوز شهرداری برای ساخت واحد مسکونی برای آن صادر میشود و یا امکان دریافت مجوز شهرداری برای ساخت و احداث ساختمان مسکونی برای آن فراهم است.
آپارتمان: واحدهای مسکونی که در یک یا چند ساختمان واقع میشوند که ورودی اصلی، راهپله و گاهاً پارکینگ و حیاط آنها مشترک است، به این گونه ساختمانها آپارتمان میگویند.
ساختمان ویلایی: ساختمانهایی یک یا چند طبقه هستند که ورودی اصلی، حیاط و تمامی امکانات موجود در آن مستقل بوده و به صورت مشترک با واحدهای مسکونی دیگر استفاده نخواهد شد.
2- کاربری تجاری
واحد تجاری چیست؟ طبق دستورالعمل وزارت کشور با عنوان «دستورالعمل نحوه محاسبه عوارض پذیره واحدهای اداری، تجاری و صنعتی»، تمام ساختمانهایی که طبق تبصره بند 24 ماده 55 قانون شهرداری با هدف کسب و کار و تجارت بنا شدهاند واحد تجاری میباشند.
در واقع ملک تجاری به ملکی گفته میشود که دارای سند تجاری باشد و کاربری آن تجاری است در ساختمانهایی کاربری تجاری دارند، میتوان انواع مغازه، رستوران، عمده فروشی و دفاتر خدماتی مثل دفاتر بیمه و آژانسهای مسافرتی و غیره را راهاندازی نمود.
واحدهای صنعتی تحت پوشش قانون نظام صنفی یا واحدهای تابع قانون تجارت نیز در دسته واحدهای تجاری قرار میگیرند، در نتیجه باید دارای کاربری تجاری باشند. در حقیقت تمام ساختمانهایی که در آن فعالیتهای صنفی (شغلی) و معاملات تجاری انجام میشود به فعالیتهای کسب و کار و تجارت مربوط بوده و باید کاربری تجاری داشته باشند.
* نکته: املاک تجاری دارای حق سرقفلی و حق نصب تابلو میباشند.
مغازه چیست؟ مغازه مثل ملک تجاری است با این تفاوت که باید حتماً به بیرون دسترسی مستقل داشته باشد و داخل آن کاملاً دیده شود.
3- کاربری اداری
تمام ساختمانهای دولتی یا نهادهای انقلاب اسلامی و سایر ساختمانهایی که از شامل تعریف ساختمانهای تجاری، مسکونی و صنعتی خارج باشند اداری هستند، بنابراین محلی که در آنجا افراد حقیقی یا حقوقی (شرکتها) مشغول به کار باشند و کارهای مربوط به دولت و بخش خصوصی را در آنجا انجام میدهند کاربری اداری دارد.
4- کاربری صنعتی
هر نوع زمین یا ساختمانی که دارای کاربری صنعتی با مجوز شهرداری است مجاز است تا هر گونه فعالیت صنعتی مانند تولید، انبار یا توزیع را انجام دهد. کارگاههای تولیدی، کارخانهها و تعمیرگاهها دارای کاربری صنعتی میباشند. املاک با کاربری صنعتی اغلب در شهرکهای صنعتی و یا در مناطقی خارج از شهر وجود دارند.
انتقال ملک با کاربری صنعتی: اگر با گذشت زمان و گسترش منطقه شهری، ملک با کاربری صنعتی در داخل شهر قرار گیرد، معمولاً توسط دستگاههای مسئول به خارج شهر انتقال داده میشود.
5- کاربری خدماتی
از ساختمانی با کاربری خدماتی مانند ساختمانی با کاربری تجاری درآمد کسب میکنند، که به این نوع کاربریها نیز کاربری انتفاعی (سودبَر) گفته میشود.
انتفاعی بودن واحد یعنی چه؟ محوریت، قرار دادن یا قرار داشتن کسب سود و منفعت مالی و مادی، در هر واحد اقتصادی را، انتفاعی بودن آن واحد مینامند.
تفاوت کاربری خدماتی با کاربری تجاری چیست؟
چون کاربری خدماتی فعالیتی عامالمنفعه است، بنابراین برای گرفتن مجوز شهرداری نیازی به پرداخت هزینه نمیباشد.
اما در صورت تغییر کاربری باید هزینههای تبدیل کاربری پرداخت شود. مانند گرمابههای عمومی که نمونهای از ساختمانها با کاربری خدماتی هستند که چون برای حفظ بهداشت و سلامت عمومی فعالیت میکنند، بنابراین برای گرفتن مجوز شهرداری هزینهای پرداخت نمیشود.
6- کاربری معدن
زمینی که مادهای با ارزش و قابل استخراج در خود دارد و امکان ساخت معدن در آن فراهم خواهد بود؛ باید برای احداث معدن، کاربری معدن برای آن اخذ نمود. برای زمینی که در آن انواع فلزات، سنگهای قیمتی، سنگهای ساختمانی، خاکهای قابل استفاده در کارهای صنعتی و ساختمانی یافت میشود، کاربری معدن با مجوز شهرداری صادر میشود.
ثبت معدن: بعد از اطمینان از وجود مادهی قابلاستخراج در زمین، آن زمین باید به عنوان معدن به ثبت برسد در غیر این صورت هر گونه برداشت از آن غیرقانونی خواهد بود.
* نکته: اگر شخصی در زمینی بدون مالک یک معدن کشف کند و به ثبت برساند مالک آن زمین خواهد بود.
7- کاربری کشاورزی
این نوع از کاربری برای دو نوع زمین صادر میشود: زمین زراعی (کشاورزی) و باغ
کاربری کشاورزی زراعی: کاربری کشاورزی زراعی اغلب برای زمینهایی صادر میشود که در آن محصولات زود بازده مانند گندم، ذرت کشت میشود.
باغ: به زمینی که دارای تعداد زیادی درخت است و عموماً درختان آن میوه میدهند باغ گفته میشود. برای این زمینها نیز مجوز شهرداری با کاربری کشاورزی صادر میشود.
8- کاربری ورزشی
این نوع کاربری اغلب برای احداث و ساخت استادیومهای ورزشی، زمینهای بازی و باشگاههای ورزشی صادر میشود.
استخرهای سرپوشیده و رو باز نیز جزء املاک با کاربری ورزشی هستند که با مجوز شهرداری به فعالیت میکنند.
تاکنون بیشتر کاربریهای ورزشی برای املاکی صادر شده که عمدتاً دولتی بودند. اما امروزه بخش خصوصی نیز وارد این حوزه شده است. اغلب کاربری ورزشی صادر شده برای بخش خصوصی، اکثراً به باشگاههای کوچک ورزشی اختصاص داده شده است.
9- فاقد کاربری
زمین یا ساختمانی که هیچ گونه کاربری نداشته باشد و یا توسط مراجع مربوطه به عنوان ذخیرههای شهری در نظر گرفته شود، فاقد کاربری خواهد بود. زمینهایی فاقد کاربری هستند که یا به عنوان ذخیرههای شهری در نظر گرفته شدهاند و یا طرح جامع و تفصیلیای برای آزادسازی آنها ارائه نشده است، لذا مجوز شهرداری به آنها تعلق نمیگیرد.
ساختمان چیست؟
ساختمان بنایی است، مستقل و مجزا که به وسیلهی دیوار از سایر بناهای همجوار خود جدا میشود و عموماً شامل یک یا چند اتاق میباشد. ساختمانها به منظور سکونت و یا برای راهاندازی کسب و کار ساخته میشوند. واحد مسکونی، واحد تجاری، واحد صنعتی، واحد آموزشی و بهداشتی، انواع مختلف ساختمانها هستند.
مجتمع چیست؟
به ملک آپارتمانی که دارای حداقل 20 واحد باشد مجتمع میگویند. مجتمعها قوانین و مقررات خاص، نگهبان و سرایدار دارند.
انواع مجتمع کدامند؟ انواع مجتمع عبارتند از: مجتمع مسکونی، مجتمع اداری ،مجتمع تجاری (پاساژ)، مجتمع اداری-تجاری
مستغلات چیست؟
مستغلات به کلیه اموال منقول و غیرمنقول مستقر و ساکن در یک ملک گفته میشود، که شامل موارد زیر میباشد:
زمین، ساختمان، محصولات کشاورزی، منابع طبیعی، مواد معدنی و آبهای زیرزمینی
یکی از مواردی که زن می تواند املاک ثبت شده با کاربری های متفاوت به نام کدملی شوهرش را از طریق اجرای ثبت توقیف نماید بی اطلاعی و بی اعتنایی مرد از این روند قضایی است، جهت دریافت مشاوره رایگان آنلاین – تلفنی و حضوری با وکیل خانواده (وکیل مهریه – وکیل طلاق – وکیل اجرای ثبت …) در این باره می توانید تماس بگیرید
شاید به مطالب زیر علاقه مند باشید :
1 – مهریه چیست؟
2 – وکیل کیست؟ ( مقاله ای جامع )
3 – مشاوره حقوقی چیست و به چه کسی مشاور حقوقی گفته می شود؟