فهرست مطالب
Toggleانواع جرائم کیفری
جرائم کیفری چیست؟
دادگاه کیفری به بررسی پروندههایی میپردازد که فرد متهم طبق قوانین مجازات اسلامی، قوانین مبارزه با مواد مخدر و … مجرم شناخته شده و برای آن قرار مجازات مانند حبس، شلاق، قصاص و … تعیین شده است. برای آشنایی بیشتر با فعالیت دادگاه کیفری ابتدا باید با شکایات مربوط به آن آشنا شوید و بعد از آن به معرفی انواع جرایم کیفری و این دادگاهها میپردازیم.
دادگاههای کیفری یکی ارگانهای فعال زیرمجموعه قوه قضایی محسوب میشوند که وظایف آنها رسیدگی به پروندههای کیفری است و ازاینحیث در برابر دادگاههای مدنی قرار میگیرند که به دعاوی حقوقی میپردازند.
شکایت کیفری چیست؟
افراد گمان می کنند شکایت کیفری مختص به برخی جرائم مانند کلاهبرداری- جعل – قتل … است بهتر است بدانید عدم پرداخت نفقه توسط زوج- فروش جهیزیه – توهین و فحاشی در دعاوی خانوادگی نیز در حوزه جرائم کیفری می باشد، می توانید با وکلای خانواده موسسه حقوقی دادآرمان ( وکیل طلاق – وکیل ارث – وکیل مهریه …) مشاوره آنلاین– تلفنی و حضوری داشته باشید
شکایت از فرد متخلفی که فعالیت او بر اساس قانون اساسی کشور جرم شناخته شود و قاضی بتواند برای آن مجازات تعریف شده در قوه قضاییه تعیین کند را شکایت کیفری مینامند.
مراحل اجرای شکایت کیفری از دادسرا و طرح شکایت از فرد متخلف خطاب به دادستان آغاز میگردد. شخص شاکی بایستی شکواییه خود علیه فرد دیگر را با مشخص نمودن اطلاعات دقیق نظیر اسم و آدرس، نوشتن مشروح شکایت و با ارائه مدارک و مستندات به پیوست، طرح نماید.
طرح این شکواییه محدود به الگوی خاصی نیست و فرم مشخصی برای آن وجود ندارد اما بااینحال بدیهی است که رعایت نظم و ترتیب در عنوان کردن مسائل و استفاده از جملهبندی مناسب و داشتن ایجاز یک مزیت حساب میشود.
انواع جرائم کیفری کدامند؟
یکی از انواع جرایم کیفری، جرائم مالی است. پروندههای مالی بسته به نوعشان اگر مستلزم مجازات زندان، سلب خدمت و انفصال باشد در حیطه پروندههای کیفری قرار میگیرند که در ادامه به معرفی برخی از این جرائم مالی میپردازیم که بررسی پرونده آنها بایستی در دادگاههای کیفری انجام پذیرد و حکم نهایی در آنجا صادر گردد.
1- رشاء و ارتشاء:
دریافت وجه مالی، سند پرداخت بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم توسط هر یک از مستخدمین و یا کارکنان یکی از قوای سهگان، نیروهای مسلح و همچنین مأمورین خدمات عمومی را ارتشاء میگویند و بنا بر ارزش مالی دریافت شده حکم زندان و انفصالازخدمت علیه متخلفان صادر میشود.
2- تحصیل مال از طریق نامشروع:
اموالی که از طریق سوءاستفاده از امتیازات تفویض شده مانند جواز صادرات و واردات یا تقلب در توزیع کالا به دست آید نامشروع محسوب شده و علاوه بر رد اصل مال، فرد متخلف به زندان بین سه ماه تا دو سال حبس و جریمه نقدی دوبرابر مال کسب شده محکوم میشود.
3- خیانت در امانت:
طبق ماده ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات هر فرد متهم به استعمال، تصاحب، تلف یا مفقودی اموال علیه صاحبان آنها که بهصورت اجاره، امانت، وکالت و هر کار با اجرت یا بی اجرت در اختیارشان قرار دادهاند، مجرم شناخته شده و حکم زندان بین شش ماه تا سه سال در نظر گرفته میشود.
4- پولشویی:
تملک و نگهداری اموالی که از راه غیرقانونی بهدستآمده، تبدیل آن به اموال با منشاء قانونی یا کتمان آن بهعنوان جرم پولشویی شناخته میشود و بنا بر ماده ۹ قانون مبارزه با پولشویی فرد متخلف علاوه بر استرداد درآمد و عواید مربوطه به جریمه نقدی یکچهارم عواید حاصل از جرم محکوم میشوند.
انواع دادگاه کیفـری
طبق ماده ۲۹۴ قانون آیین دادرسی کیفری، دادگاههای کیفری به پنج دادگاه کیفری یک، دادگاه کیفری دو، دادگاه نظامی، دادگاه انقلاب و دادگاه اطفال و نوجوانان تقسیم میشوند.
در ادامه قصد داریم شما را با دادگاه کیفری یک و دو که بیشتر شکایات مرسوم در آنها بررسی میشوند، معرفی نماییم.
این دو دادگاه طی آخرین تغییرات آیین دادرسی به وجود آمدهاند و دادگاه کیفری استان به دادگاه کیفری یک و دادگاه عمومی جزایی به دادگاه کیفری دو تبدیل شدند.
دادگاه کیفری یک
همانطور که گفته شد دادگاه کیفری همان دادگاه کیفری استان است و در مرکز هر استان و با صلاحدید رئیس قوه قضاییه کشور در حیطه قضایی شهرهای استان برگزار میگردند.
این دادگاههای عموماً با یک رئیس و دو مستشار یا همان ۳ قاضی تشکیل میگردند اما با حضور یک مستشار و یک رئیس نیز جلسه رسمیت دارد.
رأی دادگاه بر اساس نظر اکثریت قضات اعلام میگردد و نظر اقلیت نیز در پرونده ثبت میشود. در این دادگاهها هر یک از طرفین دعوا حداکثر 3 وکیل انتخاب نماید. جرائمی که در دادگاههای کیفری یک بررسی میشوند از قرار زیر است.
جرائمی که مجازات آن مانند قصاص نفس، اعدام و سنگسار، سلب حیات است.
جرائم سرقت که مستحق مجازات حد سوم ارتکاب سرقت یا حبس ابد است.
جرائم سرقت که مستحق مجازات حد برای بار اول و دوم یا قطع عضو است.
جنایات عمدی که مربوط بهتمامیت جسم مضروب و یا حداقل به میزان نصف دیه کامل فرد باشد.
تخلفاتی که مستحق مجازات تعزیری درجه 1 تا 3 هستند (درجه 1 بیش از 25 سال، درجه 2 بین 15 تا 25 و درجه 3 بین 10 تا 15 سال حبس)
دادگاه کیفری دو
دادگاههای جزء در هر شهرستان که به رسیدگی انواع شکایات میپردازند تحت عنوان دادگاه کیفری دو شناخته میشوند.
با حضور یک رئیس یا دادرس علیالبدل جلسات دادگاه کیفری تشکیل شده و در تمامی این جلسات دادستان، معاون دادستان و یا یکی از دادیاران میتوانند حاضر شوند تا از صدور کیفرخواست برای اتهامات مطرح شده دفاع نمایند. دادگاه کیفری دو تنها یک قاضی دارد و جلسات آن در حوزة قضایی هر شهرستان برگزار میگردند.
پس از طرح شکایت رسمی به دادسرا، دادستان و نیروی انتظامی به بررسی و تحقیقات درمورد اتهام مطرح شده میپردازند.
پس از طی این مراحل، با موافقت دادستان با پرونده و صدور قرار جلب از سوی دادرس مراحل رسیدگی به اتهام در دادگاه کیفری آغاز میشود و حکم نهایی باتوجهبه مستندات، دفاعیات شاکی و متهم و توضیحات دادستانی صادر میشود.
بر اساس ماده ۳۰۱ قانون آیین دادرسی دادگاههای کیفری میتوانند بهتمامی شکایات کیفری رسیدگی کنند به جز مواردی که صلاحیت رسیدگی به آنها در دیگر دادگاههای نامبردهشده مانند جرائم مستوجب سلب حیات در دادگاه کیفری یک و جرائم مربوط به دادگاههای نظامی، انقلاب و کودک و نوجوان.
با وجود چندین دادگاه مختلف گاهی افراد برای پیگیری شکایات خود و اینکه نزد کدام دادگاه بروند، دچار سردرگمی میشوند.
حال امیدواریم با آشنایی کامل درمورد دعاوی حقوقی و کیفری و حیطه وظایف دادگاههای کیفری بتوانید تصویر روشنتری برای طرح شکایات خود پیدا کرده باشید. همچنین میتوانید با استفاده از مشاوره تخصصی حقوقی دادآرمان بهتر در این مسیر بردارید.
انواع جرائم کیفری و مجازات های آن
جـرم چیست؟
طبق قانونِ مجازاتِ اسلامی، به هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است، جرم میگویند.
جرم عملی است که نظم عمومی در جامعه را مختل میکند و به این دلیل برای آن مجازات تعیین شده است. نظم عمومی عبارت است از امنیت خاطر و آرامش مردم جامعه. در ادامة این مطلب به دستهبندی انواع جرم و مجازات آنها میپردازیم.
– سه عنصر مشترک در هر جرم:
*قانونی؛ یعنی وصف مجرمانه به تعیین قانون باشد.
*معنوی؛ یعنی جرم باید با قصد و نیت مجرمانه باشد.
* مادی؛ یعنی جرم بهصورت عمل فیزیکی انجام شده باشد.
در قانون مجازات اسلامی، ارتکاب جرم عمدی یا غیرعمدی است. عمدی یا غیرعمدی بودن جرم ناظر به عنصر معنوی است.
جرم عمدی
جرم عمدی حالتی که فرد هم قصد فعل و هم قصد نتیجة حاصل از آن را دارد.
جرم غیرعمدی
جرم غیرعمدی یعنی فرد قصد فعل را داشته ولی نتیجة رخداده، نتیجة مدنظر وی نبوده است. جرم غیرعمدی میتواند شبه عمد باشد یا خطای محض که در مورد اخیر فرد نه قصد فعل دارد و نه قصد نتیجه؛ مثل فعل در حال خواب.
جرم مادی صرف
ارتکاب اعمال در موارد ذکر شده ناظر به اثبات سوءنیت مجرم و استثنائاتی بود که ذکر شد. اما جرایمی هستند که بهمحض ارتکاب، سوءِنیت در آنها مفروض است. این جرایم مادی صرف هستند، از جمله صدور چک پرداخت نشدنی و تخلفات راهنماییورانندگی.
مجازات چیست؟
مجازات واکنش جامعه و سیستم حقوقی به انجام عملی مغایر با قانون است.
اصول حاکم بر مجازات
باید قانونی باشند.
شخصی باشند (یعنی فقط مرتکب، مجازات شود). مگر استثنا مسئولیت عاقله (مسئولیت ناشی از فعل غیر) که تعریف مختصری ارائه میکنیم؛ مسئولیت عاقله حکم قراردادی اجتماعی را در میان قبایل پیش از اسلام داشته که پس از اسلام هم ابقا شده است. به این معنا که اقوام و قبیله فرد نیز مسئول اعمال و جرایم او هستند که به نظر میرسد در دنیای امروز نیاز به کمی تجدیدنظر دارد. این مسئولیت در جنایات خطای محض و قتل مطرح میشود. برای مثال: «… درصورتیکه مرتکب مالی نداشته باشد در خصوص قتل عمد، ولی میتواند دیه را از عاقله بگیرد…» البته این مسئولیت در عناوینی محدود شده است که بهتفصیل در قانون آمده.
فردی باشند (یعنی متناسب با خصوصیات مرتکب باشد).
مساوی باشند؛ در قبال هرکس که مرتکب جرم مشابهی شده است.
در قانون مجازات اسلامی، ٤ نوع مجازات داریم: حدود، قصاص، دیات، و تعزیرات.
حدود، قصاص، دیات، تعزیرات
حدود: مجازاتی هستند که موجب، نوع، میزان و کیفیت اجرای آن در شرع آمده است.
قصاص: که مجازات اصلی جنایات عمدی بر نفس، اعضا و منافع است.
دیات: که مالی است که در شرع برای جنایات غیرعمدی بر نفس، اعضا و منافع یا جنایات عمدی درصورتیکه به قصاص نینجامد.
تعزیرات: که مجازاتی است غیر از موارد بالا، هرگاه فرد مرتکب خلاف شرع یا مقررات حکومتی شود.
اگر در مورد اعمال ماده 477 قانون آیین دادرسی مدنی در خصوص اعاده دادرسی دعاوی کیفری چیزی نمی دونی کلیک کن.
مجازات های تعزیری
به این معنا که میتوانند انگیزة مرتکب و وضعیت ذهنی او، شیوة ارتکاب جرم، سوابق فرد یا اقدامات او پس از جنایت را در مجازات او دخالت دهند و بهتناسب مجازات را مخفف یا مشدد نمایند.
مجازات جرایم تعزیری در قانون مصوب ۹۲ به ۸ درجه، از شدید تا خفیف، تقسیمبندی شدهاند. به این معنا که درجة اول مجازات؛ حبس بیش از ۲۵ سال، جزای نقدی بیش از ۱ میلیارد ریال، مصادرة کل اموال و انحلال شخص حقوقی است، این شدیدترین درجه است.
از طرف دیگر درجه هشتم شامل حبس تا سه ماه، جزای نقدی تا ده میلیون ریال و شلاق تا ده ضربه است. مجازاتی که تا به اینجا از آنها صحبت شد، مجازات اصلی جرم هستند.
جرم میتواند مجازات تکمیلی (تتمیمی) و تبعی هم داشته باشد که به تعریف مختصری از آنها اشاره میشود.
مجازات تکمیلی:
مجازاتی است که علاوه بر مجازات اصلی بر مجرم بار میشود. این مجازات حتماً باید در حکم ذکر شوند اما میتواند اختیاری باشد یا حتی اجباری مثل ضبط اشیای تحصیل شده از جرم.
مجازات تبعی:
بهعنوان اثری است که بر محکومیت بزهکار بار میشود. یعنی اولاً در حکم ذکر نمیشود و ثانیاً پس از اجرای حکم و گذشت زمانی که مدنظر قانونگذار است مجرم میتواند اعادة حیثیت کند. در صورت پیشبینی در قانون، قاضی مجبور به اعمال آن است.
شخص حقوقی:
تمامی موارد گفته شده دررابطهبا اشخاص حقیقی یعنی افراد بود، اما در سال ٩٢ جرائم و مجازات اشخاص حقوقی هم پیشبینی شده است.
شخص حقوقی به شرکتها، مؤسسات، نهادها و … گفته میشود که مستقلاً طرف حق قرار میگیرند و دارای مسئولیت میشوند.
مجازات شخص حقوقی میتواند بهصورت انحلال آن، مصادرة کل اموال آن، ممنوعیت از یک یا چند فعالیت شغلی، ممنوعیت از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه، ممنوعیت از اصدار برخی اسناد تجاری، جزای نقدی یا انتشار حکم محکومیت به وسیلة رسانهها باشد.
پس بهطورکلی مجازاتها برحسب موضوع، به بدنی، سلب یا محدودکنندة آزادی، مالی، ممنوعیت از اشتغال، سالب حق، سالب حیثیت و محرومیت از خدمات عمومی تقسیم میشوند. مجازاتها گاهی به واسطة عفو، گذشت شاکی، نسخ قانونی، مرور زمان، توبة مجرم، قاعده درأ یا فوت محکوم سقوط میکنند.
برخی از انواع جرائم کیفـری
انواع جرایم کیفری بیش از 70 مورد است که ما بخشی از آن را نامبرده و همراه توضیح به شما ارائه میدهیم.
سرقت:
از انواع جرایم کیفری سرقت یا دزدی یک عمل مجرمانه و غیرقانونی است که در ماده 265 قانون مجازات اسلامی تعریف شده است. در این ماده آمده است که سرقت عبارت از ربودن مال متعلق به غیر است.
باتوجهبه این ماده میتوان گفت که اگر کسی مال متعلق به فرد دیگری را برباید، سارق است.
متعلق بدون مال به دیگری هم شخص حقیقی مثل افراد در سطح جامعه را شامل میشود و هم اشخاص حقوقی مثل شرکتها و اموال دولتی را شامل میشود.
جرم سرقت مانند هم جرم دیگری برای اینکه شکل بگیرد باید دارای سه عنصر قانونی، روانی و مادی باشد. در واقع جمع این سه رکن با یکدیگر باعث میشود آنچه ما به آن جرم سرقت میگوییم ایجاد شود.
مزاحمت بانوان:
بیتردید غایت نظم اجتماعی و هدف از وضع قوانین در هر جامعهای، حفظ حقوق و آزادیهای افرادی است که آن اجتماع را تشکیل دادهاند.
به تجربه ثابت شده است که تأمین منافع افراد و حفظ مصالح جامعه، در سایه احترام به حقوق و آزادی افراد آن فراهم خواهد شد.
به همین دلیل، امروزه قانون بهعنوان مظهر قدرت اجتماعی، وسیلهای برای جلوگیری از هرگونه تصادم و تجاوز به حقوق فردی و اجتماعی است.
اکنون سعی قانونگذار بر این است که با وضع و اجرای صحیح قانون، حقوق و آزادیهای افراد جامعه را در حد اعلای خود حفظ کند. از آسیبپذیرترین اقشار جامعه اطفال و بانوان هستند.
به همین دلیل، در قوانین کشورهای مختلف، از جمله کشور ما، برای مقابله با تعرض به حقوق آنان، قوانین و مقررات ویژهای وضع شده است. در ادامه، این قوانین را بررسی میکنیم.
جعل:
در تعریف جرم جعل میتوان گفت که عبارت است از: ساختن یا تغییر آگاهانه نوشته یا سند، ساختن مهر یا امضای اشخاص رسمی یا غیررسمی، خراشیدن، تراشیدن، قلم بردن، الحاق، محو، اثبات، سیاه کردن یا دست بردن بدون اجازه صاحب آن بهقصد جازدن آنها بهعنوان اصل برای استفاده خود یا دیگری و به ضرر غیر.
بازداشت غیرقانونی:
یکی دیگر از انواع جرایم کیفری است. بازداشت در لغت، به معنای «منع، ممانعت، حبس، توقیف و زندان» آمده است.
در اصطلاح حقوقی، بازداشت متهم عبارت است از سلب آزادی متهم و زندانی کردن او در قسمتی از تحقیقات مقدماتی توسط مقام قضایی صالح.
باتوجهبه اصل سی و دوم قانون اساسی که مقرر میدارد: «هیچکس را نمیتوان دستگیر کرد، مگر بهحکم و ترتیبی که قانون معین میکند …»
چنانچه مأمور اجرای قانون بدون مجوز قانونی از مقام صالح، اقدام به دستگیری و بازداشت فردی کند، مرتکب عمل «بازداشت غیرقانونی» شده است.
سقط جنین:
برای پاسخ به سؤال جرم سقط جنین چیست؟
باید گفت برطبق قانون مجازات اسلامی هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است انواع جرایم کیفری محسوب میشود.
اگر فردی با عمد و آگاهی بهواسطه ضرب یا اذیت و آزار زن حامله موجب سقط جنین او شود جرم محسوب میشود و همچنین اگر پزشک یا ماما و یا داروفروش و افراد خاص اقدام به تهیه وسایل سقط جنین بکنند و یا اقدامی برای سقط جنین انجام دهند به مجازات مقرر در قانون محکوم میشوند.
نکته قابلتوجه این است که زمانی جرم سقط جنین محقق میشود که جنین زنده خارج نشود ولی چنانچه آزار اذیت زن و یا حتی ایراد ضرب جرح باعث وضع حمل قبل از موعد شود ولی جنین زنده به دنیا بیاید و زنده بماند جرم سقط جنین محقق نشده است.
اختلاس:
اختلاس در لغت به معنی برداشتن شیء یا مال یا وجوه دولتی است. اما در اصطلاح فقهی، اختلاس به معنی ربودن مال منقول دیگری از غیر حرز و از راه حیله و توسل بهزور میباشد.
از نظر حقوق و جزا نیز اختلاس عبارت است از تصاحب و بردن وجه یا مال متعلق به دولت و بیتالمال یا اشیای سپرده شده به یکی از کارکنان دولت یا مأموران به خدمات عمومی اعم از رسمی و غیررسمی و سایر نهادهای انقلابی میباشد؛
بنابراین اختلاس یکی از تعدیّات کارمندان دولت و مأموران به خدمات عمومی است که به دلیل انجاموظیفه نسبت به اموال و وجوه عمومی و بیتالمال یا متعلق به اشخاصی که به آنها سپرده شده است، مرتکب میشوند.
بهعبارتدیگر، اختلاس نوع خاصی از خیانتدرامانت است که مأموران دولتی از طریق تصاحب وجوه و اموالی که برحسب وظیفه به آنها سپرده شده است، مرتکب میشوند.
اسیدپاشی:
جرم اسیدپاشی طبق قانون زمانی رخ میدهد که «هر کس عمداً پاشیدن اسید یا هر نوع ترکیبات شیمیایی دیگر با هر میزان غلظت موجب جنایت بر نفس، عضو و منفعت شود در صورت مطالبه از ناحیه مجنی علیه یا ولی دم حسب مورد با رعایت شرایط عمومی و اختصاصی قصاص، به قصاص نفس یا قصاص عضو محکوم میشود و در غیر این صورت مطابق قانون دیه و تعزیر عمل میشود.»
بهعبارتدیگر برای تحقق جرم اسیدپاشی باید گفت اولاً شخصی که این عمل را مرتکب میشود باید با عمد و آگاهی انجام دهد و دوما عمل پاشیدن اسید موجب نقص یا آسیبی به یکی از اعضای بدن فرد شود که در این صورت جرم اسیدپاشی رخداده و حسب مورد مجازات میگردد.
کلاهبرداری:
کلاهبرداری در لغت به معنای شیادی و حقهبازی، به فریب و دروغ مال دیگران را گرفتن میباشد.
جرم به سه دسته تقسیم میشود:
جرایم علیه اشخاص
جرایم علیه اموال و جرایم علیه امنیت
جرم کلاهبرداری
جزو جرایم علیه اموال محسوب میگردد که امروزه گسترش پیدا کرده است. عنصر قانونی جرم یعنی اینکه آن عمل ارتکابی طبق قانون جرم محسوب شده باشد.
کلاهبرداری در قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری، جرم شناخته شده است، برطبق ماده 1 این قانون “هر کس از راه حیله و تقلب مردم را به وجود شرکتها، تجارتخانههای یا کارخانهها یا مؤسسات موهوم یا به داشتن اموال و اختیارات واهی فریب دهد و یا به امور غیرواقع امیدوار نماید
یا از حوادث و پیشامدهای غیرواقع بترساند و یا اسم و یا عنوان مجعول اختیار کند و به یکی از وسایل مذکور یا وسایل تقلبی دیگر وجوه و یا اموال یا اسناد یا حوالهجات یا قبوض یا مفاصاحساب و امثال آنها تحصیلکرده و از این راه مال دیگری را ببرد کلاهبردار محسوب و علاوه بر رد اصل مال به صاحبش، به حبس از یک تا 7 سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است، محکوم میشود.
طبق ماده فوق کلاهبرداری از طریق فریبدادن افراد با استفاده از وسایل متقلبانه صورت میگیرد، برای مثال کلاهبردار ممکن است خود را دارای شرکت یا سرمایهدار معرفی کند و برای این کار وسایل تقلبی فراهم کند تا بتوانند اعتماد مردم را جلب کرده و تا اموال و دارای مردم را بگیرد و با خود ببرد، اینگونه کلاهبرداری صورت میگیرد.
خیانت در امانت:
یکی از انواع جرایم کیفری مهمی که هم در آیات و روایات متعدد بر مذموم بودن آن تأکید شده و هم در قوانین تعزیراتی برای آن مجازاتهای خاصی در نظر گرفته شده است، جرم خیانتدرامانت است.
خیانت به معنای پیمانشکنی، نقض عهد، بیوفایی و رعایت نکردن امانتداری است و امانت در اصطلاح عبارت از مالی است که بهوسیله یکی از عقود امانی یا بهحکم قانون نزد شخصی باشد.
خیانتدرامانت در قانون مجازات اسلامی جرم بوده و برای مرتکبان آن مجازات تعیین شده و خسارت زیاندیده نیز باید جبران شود.
جرم خیانتدرامانت در قانون تعریف نشده است اما حقوقدانان باتوجهبه مصادیق مذکور در مواد ۶۷۳ و ۶۷۴ بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۷۵ خیانتدرامانت را به عمل عمدی و برخلاف امانت امین به ضرر صاحبمال تعریف کردهاند.
بر اساس ماده ۶۷۳ این قانون، «هر کس از سفید مهر یا سفید امضایی که به او سپرده شده یا به هر طریق به دست آورده است، سوءاستفاده کند، به یک تا سه سال حبس محکوم خواهد شد.»
برای دریافت مشاوره از وکیل آنلاین می توانید از طریق پیام رسان ها مانند واتساپ (وکیل آنلاین واتساپ)، اینستاگرام و تلگرام (وکیل آنلاین تلگرام) با ما در ارتباط باشید و به صورت غیر حضوری سوالات و مشکلات حقوقی خود را مطرح کنید و از مزایای موسسه حقوقی آنلاین استفاده کنید.
همچنین بر اساس ماده ۶۷۴ نیز «هرگاه اموال منقول یا غیرمنقول یا نوشتههایی از قبیل سفته، چک، قبض و نظایر آن بهعنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یا بیاجرت به کسی داده شده و بنابراین بوده است که اشیای مذکور مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیا نزد او بوده، آنها را به ضرر مالکین یا متصرفین آنها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود کند، به حبس از ۶ ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.»
باتوجهبه این مواد، خیانت در امانت عبارت است از استعمال، تصاحب، تلف یا مفقود کردن توأم با سوءنیت مالی که از طرف مالک یا متصرف قانونی به کسی سپرده شده و بنا بر استرداد یا به مصرف معین رسانیدن آن بوده است
اگر برای مشاوره حقوقی نیاز داری با یک وکیل با تجربه مشورت کنی با شماره تلفن بهترین وکیل در تهران تماس بگیر.
سلام خیلی عالی وخوب ومفید است خدا خیرتان بدهد
تشکر از لطف شما