خرید و فروش شرکت
صاحبان شرکتها ممکن است به دلایل مختلف قصد ادامه فعالیت شرکت خود را نداشته باشند. آنها میتوانند به جای انحلال شرکت، با رعایت قوانین و شرایط موجود شرکت خود را بفروشند و به شخص دیگری واگذار نمایند.
وقتی شرکتی ایجاد میشود، شخصیت حقوقی مستقل از شرکا دارد. این شرکت حقوق و تعهداتی در برابر ثالث دارد که با تغییر شرکا همچنان پابرجا هستند. در حقیقت با خرید و فروش شرکت، تنها اعضای شرکت تغییر میکنند و مسئولیت شرکت و شخصیت حقوقی آن همچنان پابرجاست.
الزامات خرید و فروش شرکت
1- خرید و فروش شرکت باید مستند به قراردادی باشد: در این قرارداد علاوه بر تعیین چگونگی نقل و انتقال سهام، از مدیران قبلی تعهداتی گرفته شود و وضعیت را تشریح کند؛ به طور کلی کلیه حقوق و تعهدات شرکت هنگام انتقال، باید در این قرارداد ذکر شود.
2- تا لحظهای که به طور کامل، شرکت به مدیر و سهامداران جدید منتقل نشده، همچنان مسئول اصلی تعهدات شرکت مدیران قبلی هستند. این انتقال مسئولیت زمانی انجام میشود که شرکت به طور کامل به مدیران جدید منتقل شود.
مزایای خرید و فروش شرکت ثبت شده
1- در صورت فروش شرکت، نیازی به گذراندن مراحل طولانی و پر هزینه انحلال نمیباشد.
2- خریدار شرکت در مدت زمان کوتاهی صاحب شرکت میشود و میتواند در مناقصات و مزایدهها شرکت کند.
3- صرفهجویی در وقت و هزینه
4- نیاز به اخذ کد اقتصادی نمیباشد.
5- نیازی به اخذ گواهی مالیات بر ارزش افزوده نیست.
6- الزامی نبودن داشتن گواهی عدم سوء پیشینه
7- نیاز به اخذ مجوز برای شرکت نمیباشد.
8- اگر شرکت دارای رتبهبندی باشد؛ نیازی به صرف وقت و هزینه برای اخذ رتبهبندی نیست.
9- استفاده از شهرت و سابقه شرکت به ثبت رسیده
10- تعلق گرفتن تمامی امتیازات شرکت به خریدار مانند دارایی، سهام و…
دلایل فروش شرکت بدون فعالیت
چنانچه نیازی به شرکت خود نداشته باشید یا نخواهید به فعالیت خود در آن شرکت ادامه دهید. در این صورت نباید شرکت را به حال خود رها کنید؛ زیرا:
* حتی اگر شرکت هیچ فعالیتی نداشته باشد، باز هم باید هزینههای جاری شرکت پرداخت شود و مسئولیت مدیران و کارمندان شرکت همچنان پابرجاست.
* همچنین نگهداری شرکت بدون فعالیت، مسئولیتهای مالیاتی نیز به دنبال دارد.
* اگر شرکتی داشته باشید که دیگر فعالیتی ندارد و بخواهید در شرکت جدیدی مدیرعامل شوید. در حین ورود اطلاعات، سامانه مدیریت عامل شما را نمیپذیرد. زیرا همچنان در شرکت قبلی سمت مدیریت عامل را دارید.
پس در صورتی که شرکت هیچ گونه فعالیتی نداشته باشد؛ برای آن دو راه حل وجود دارد:
1- انحلال شرکت: برای انحلال، صورتجلسه و امضای تمامی شرکا قبلی مورد نیاز است. گاهی انحلال شرکت ممکن است در چندین سال بعد از توقف فعالیت صورت بگیرد. در این حالت دسترسی به تمام شرکا و داشتن امضای تک تک آنها بسیار دشوار خواهد بود.
2- انتقال و فروش شرکت به دیگری: روش اول به دلیلی که ذکر شد ممکن دشوار باشد؛ تنها راهی که باقی میماند فروش شرکت است. در این صورت میتوان شرکت خود را به فرد دیگری انتقال داد. در فروش شرکت، افرادی که نیازمند شرکت هستند و به صورت فوری میخواهند مالک آن شوند، مشتریان خوبی برای شرکت خواهند بود.
مدارک لازم برای خرید و فروش شرکت
* کپی شناسنامه و کارت ملی تمامی اعضا و سهامداران فعلی و جدید شرکت
* کپی روزنامه رسمی تاسیس و آخرین تغییرات شرکت
تنظیم صورتجلسه برای خرید و فروش شرکت
آیا برای خرید و فروش شرکت نیاز به تنظیم صورتجلسه است؟
خیر، فقط باید خریدار و فروشنده شرکت در دفترخانه حاضر شوند.
هنگام خرید شرکت باید به چه نکاتی توجه کرد؟
1- نوع شرکت (شرکت سهامی خاص، سهامی عام، تضامنی، مسئولیت محدود، شرکت تعاونی تولید و مصرف، شرکت نسبی، شرکت مختلط سهامی و شرکت مختلط غیر سهامی)
2- نوع و پایه رتبه شرکت یا گرید
3- مدت تأسیس شرکت
4- محل شرکت
5- میزان کارکرد شرکت
6- داشتن کد اقتصادی
7- نداشتن بدهی مالیاتی
8- نداشتن مسئولیتهای سنگینی که شرکت از انجام آن فرار کرده است.
بهتر است شرکت خود را از مرجع مطمئنی خریداری نمایید که به ریز و درشت نکات حقوقی آن آگاه باشد و با دقت و حسابرسی کامل آن را به شما معرفی نماید.
قیمت خرید و فروش شرکت چقدر است؟
عوامل مختلفی قیمت شرکتها را تعیین میکند. در واقع نمیتوان مبلغ دقیقی برای شرکتها در نظر گرفت. به همین دلیل، قیمت شرکتها به صورت توافقی بین خریدار و فروشنده تعیین میشود.
برخی عوامل تأثیرگذار در قیمت شرکتها:
* نوع شرکت
* محل شرکت
* رتبهبندی شرکت
* کارکرد شرکت
* دارا بودن کد اقتصادی
* نداشتن بدهی مالیاتی
* میزان توان مالی شرکت
* میزان مهارت و تعداد نیروی فنی و سوابق آنها
* همچنین قیمت شرکتهای رتبهدار بیشتر از بقیمت شرکتهای بدون رتبه است.
انواع خرید و فروش شرکت
انواع خرید و فروش شرکتهای رتبهدار عبارتند از:
1- خرید شرکت با رتبه آماده پیمانکاری: این خرید و فروش در رشتههای راه و ترابری، تاسیسات و تجهیزات، ساختمان و ابنیه، صنعت و معدن، مرمت آثار باستانی، کشاورزی، کاوشهای زمینی، آب، نیرو، ارتباطات و نفت و گاز میباشد.
2- خرید شرکت رتبهبندی انبوه سازان
3- خرید شرکت با رتبه مشاوران
4- خرید شرکت رتبهبندی شرکتها طراحی و ساخت (EPC)
5- خرید شرکت رتبهبندی شرکتهای انفورماتیک
از بین شرکتهای فوق، بیشترین میزان خرید و فروش شرکت، مربوط به شرکتهای دارای رتبه پیمانکاری و مشاور است.
خرید و فروش رتبهی شرکت
در شرکتهای پیمانکاری و مشاور، رتبهبندی میتواند میزان صلاحیت و شایستگی شرکتهای را مشخص نماید. معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی نهاد ریاست جمهوری وظیفه دارد که طبق شرایط و قوانین معینی، اقدام به صدور رتبه برای شرکتها نماید.
شرکتهای پیمانکاری و مشاوری که فاقد رتبه هستند و یا به تازگی تاسیس شدهاند نیاز به اخذ رتبه دارند.
راههای اخذ رتبه برای شرکت پیمانکاری و مشاور:
1- با مراجعه به سامانه اخذ رتبه، درخواست خود را ثبت نمایند تا مراحل اخذ رتبه طی شود.
2- خرید و فروش رتبه شرکت
خرید شرکت رتبهدار
* قبل از خرید شرکت رتبهدار بهتر است، به صورتهای مالی حسابرسی شده شرکت و اظهارنامههای مالیاتی تایید شده آن توجه کنیم زیرا، صورتهای مالی شرکتهای رتبهدار میتواند عملکرد آن شرکت را در طول یک سال گذشته نشان دهد. مبلغ قراردادها، میزان سود و زیان، هزینههای شرکت و… در این صورتها کاملا مشخص شدهاند. همچنین اظهارنامههای مالیاتی تایید شده شرکت میتواند شفافیت این صورت های مالی را تایید نماید.
* همچنین در هنگام خرید شرکت رتبهدار، بهتر است شرکتی را انتخاب کنیم که قراردادهایی با مبالغ بالاتر با کارفرمایان خود منعقد نمودهاند؛ زیرا، مبلغ قراردادی که شرکتهای رتبهدار با کارفرمایان خود منعقد میکنند، تأثیر زیادی در ارتقاء رتبه شرکت دارد. هر چه مبلغ قراردادهای شرکت بیشتر باشد، نشان میدهد که این شرکت پروژههای بزرگتری را اجرا کرده است.