شرایط طلاق غیابی
سرفصل ها :
طلاق در معنای لغوی به معنای ترک کردن ، رهایی یافتن و آزاد کردن است اما امروه این کلمه اغلب در معنای جدایی زن و مرد به کار می رود . طلاق غیابی یک نوع طلاق است که به دو صورت انجام می گیرد (( شرایط طلاق غیابی از طرف مرد و شرایط طلاق غیابی از طرف زن )) .
شرایط طلاق غیابی از طرف مرد
بر اساس ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی حق طلاق در ایران با مرد است . اگر مردی دادخواست طلاق به طرفیت همسرش دهد اگر چه زن در دادگاه حضور داشته باشد و یا حضور پیدا نداشته باشد و لایحه هم ندهد یقینا رای طلاق صادر خواهد می شود ولی در حالت دوم رای صادره طلاق غیابی است و زن می تواند در مهلت قانونی واخواهی نماید . آنچه مورد اهمیت است آن است که رای طلاق به درخواست مرد از سوی دادگاه صادر می شود اما ثبت طلاق منوط بوده است و به پرداخت حقوق مالی زن که در رای دادگاه منعکس می می شود .
ازدواج یکی از نیازهای طبیعی انسان است که با مسئولیت و ایجاد حق و تکلیف همراه است. قانونگذار به پیروی از شرع برای تخلف از تکلیف در زندگی مشترک زناشویی ضمانت اجراهایی را در نظر گرفته است که یکی از آنها طلاق و طلاق غیابی است.
طلاق در لغت یعنی ترک کردن، رهایی و آزاد کردن. در واقع با طلاق، زن و مرد یکدیگر را ترک و رها میسازند. طلاق در حقوق به معنای انحلالِ عقدِ دائمِ نکاح، با رعایت تشریفات ویژه است. در این نوشته نیز قصد داریم بیشتر با این پدیده و همچنین با شرایط طلاق غیابی آشنا شویم.
در هر مرحله از رسیدگی به دعوا در دادگاه، دعوتنامهای برای حضور طرفینِ دعوا ارسال میشود که به این دعوتنامه ابلاغیه میگویند.
هرگاه ابلاغیه مذکور اصلا به خواندهی دعوا (یعنی شخصی که دعوا علیه او طرح شده) ابلاغ نشده باشد یا در محل سکونت وی به یکی از بستگانش تحویل داده شود و خواننده در نتیجهی این ابلاغ در جلسهی دادگاه حاضر نشود یا لایحه نیز نفرستاده باشد، چنانچه رأی به محکومیت وی صادر شود، رأیِ صادره غیابی محسوب میشود.
چنانچه که خواهان طلاق، دادخواست طلاق بدهد و ابلاغیهی زمان رسیدگی دادگاه، به دست خواننده نرسد یا به وی ابلاغ شده باشد و در دادگاه حاضر نشود و لایحه هم ندهد، چنانچه محکوم شود رأی صادره شده راجع به طلاق، غیابی محسوب میشود.
خواهانِ طلاق میتواند هر کدام از زوج (مرد) یا زوجه (زن) باشد.
شرایط از طرف مرد
طبق قانون ایران، حقِ طلاق به مرد داده شده است و چه زن در دادگاه حاضر شود چه نشود حکم راجع به طلاق صادر میشود.
اما اگر زن در دادگاه حضور نیابد و لایحه هم ندهد رأی صادره راجع به طلاق، غیابی میشود و زن در مهلت ۲۰ روز حق واخواهی دارد.
به درخواست مرد امکان صدور رأی طلاق وجود دارد اما برای ثبت طلاق مرد باید حق و حقوقِ مالیِ زن که عبارت است از مهریه، اجرت المثل ایام زوجیت، نفقهی ایام عده، نفقهی معوقه (چنانچه که زوجه شرایط مطالبه داشته باشد و مطالبه نماید) و شرط تنصیف (نصف شدن) اموال درج شده در عقدنامه (به شرایط امضا و وجود شرایطش) را بپردازد که این موضوع در رأی دادگاه درج میشود.
شرایط از طرف زن
اگر دادخواست طلاق از سوی زن صادر شده باشد و دلیل موجهی برای طلاق هم داشته باشد و زوج با وجود ابلاغ در دادگاه حضور نداشته باشد و لایحه ای هم نفرستد و برگهی ابلاغیه نیز به خود شخص زوج داده نشده باشد ، دادگاه رأی طلاق غیابی را صادر مینماید .
– بر طبق قانون زوجه می تواند از دادگاه تقاضای طلاق کند این است (مرد) به مدت ۴ سال مفقود شده باشد .
در این صورت مطابق با ماده ۱۰۲۹ قانون مدنی تقاضای طلاق می شود .
– اگر مرد شروط چاپی عقدنامه را امضا کرده و بر طبق بندهای ۸ و ۱۱ عقدنامه ترک منزل و به مدت طول ۶ ماه هم از موجبات طلاق خواهد بود و اگر هم مرد در دادگاه حاضر نگردد رای طلاق غیابی است .
– زنی از شوهر خود وکالت در طلاق به طور کامل داشته باشد ، می تواند که با انتخاب وکیل دادگستری به وکالت از شوهر و بدون حضور او و از طریق طلاق توافقی مراحل طلاق را طی نماید .
توجه داشته باشید که از نظر حقوقی این طلاق به دلیل حضور وکیل مع الواسطه برای شوهر طلاقی غیابی محسوب نیست .
– یکی از راه هایی که بعضی از وکلا و زنان به کار می گیرند بدین صورت است که دادخواست مطالبه نفقه معوقه حداقل به مدت ۶ ماه در شورای حل اختلاف طرح می نمایند و با دادن نشانی صوری رای غیابی نفقه معوقه نیز اخذ می کنند و به دنبال آن به استناد نپرداختن نفقه دادخواست طلاق به دادگاه می دهند
– این روش طلاق اغلب درباره مردانی که مدتی در خارج از کشور هستند انجام می شود و در صورت کذب بودن موضوع این امر کاری غیر اخلاقی می باشد .